De nieuwsbrief van Historiek (week 23). Met artikelen over een Russische kolonie in Afrika, vrouwen in de prehistorie, gemeentepils en veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (23/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Sagallo, Ruslands bijna-kolonie op de Somalische kust

Sagallo, Ruslands bijna-kolonie op de Somalische kust

In de stormachtige nacht van 16 op 17 januari 1889 stoomde een pakketboot uit Alexandrië de baai van Tadjoura aan de noordelijke Somalische kust in, en wierp het anker voor de gelijknamige kustnederzetting. Aan boord zaten zo’n 175 Russische passagiers en een grote partij goederen. Na zonsopgang, toen de storm was gaan liggen, ging iedereen aan land. Vandaar trokken ze met behulp van eigen en ter plekke ingehuurde lastdieren naar het dertig kilometer verderop gelegen plaatsje Sagallo. Het was het begin van zowat de enige echte poging om een Russische kolonie in Afrika te stichten. Lees artikel

Dà Qín – Een Chinese beschrijving van het Romeinse Rijk
De relaties tussen het Romeinse Rijk en het China van de Han-dynastie waren beperkt. Men wist niet veel over elkaar, maar was niet totaal onwetend.
Lees bericht...
Hoe mevrouw Sapiens haar plaats opeist in de prehistorie
In de prehistorie hielden mannen zich bezig met jagen. Vrouwen verzamelden bessen, kookten en zorgden voor de kinderen. Zo staat het in de lesboekjes. Maar klopt dit beeld? Een internationaal team van meer dan dertig wetenschappers twijfelt er ernstig aan.
Lees bericht...
‘Google Maps’ omstreeks 1500
Hoe lang deed men omstreeks 1500 over een reis van Rosmalen naar Breda? Of van Goirle naar Gdansk? Dankzij een nieuw onderzoeksproject is die vraag eenvoudig te beantwoorden.
Lees bericht...
De wonderlijke lotgevallen van de Graaf van Cagliostro
De op 2 juni 1743 als Giuseppe Balsamo geboren graaf van Cagliostro is een achttiende-eeuwse avonturier die vaak in een adem genoemd wordt met zijn tijdgenoten Casanova en de graaf van Saint-Germain. Na zijn dood stijgt de mythevorming tot grote hoogte, een handje geholpen door de romantisering van zijn leven…
Lees bericht...
Kaarten om van te smullen
De prachtige kaarten in het net verschenen 'Het grote kaartenboek – vijf eeuwen cartografie' zijn een lust voor het oog. Het boek is ontstaan naar een idee en onder redactie van Ron Guleij, die werkt als collectiespecialist cartografie bij het Nationaal Archief.
Lees bericht...
‘Gereformeerden sloegen vanaf 1960 steeds vaker linksaf’
Waar gereformeerden halverwege de vorige eeuw nog bekend stonden als zeer behoudend, sloegen diezelfde gereformeerden in de jaren daarna steeds vaker linksaf. Dat had grote invloed op Nederland.
Lees bericht...
Hoe een “akelig” schilderij uitgroeide tot universele aanklacht tegen oorlog
Van alle wereldberoemde schilderijen uit de twintigste eeuw is Guernica van Pablo Picasso uit 1937 misschien wel het verontrustends.
Lees bericht...
Henriëtte van der Mey - De eerste vrouwelijke dagbladjournalist
In de Nederlandse persgeschiedenis staat Henriette van der Mey bekend als de eerste vrouwelijke journalist die in vaste dienst kwam van een krant. Haar benoeming in 1884 bij de Middelburgsche Courant bleef niet onopgemerkt.
Lees bericht...
Een Romein over China
Dankzij de officier Ammianus Marcellinus hebben we een Romeinse beschrijving van China. Die beschrijving spiegelt keurig met de Chinese beschrijving van Dà Qín: allebei zijn het halve utopieën.
Lees bericht...
Gemeentepils – Een goedkoop soort ‘bier’ voor de armen
De term gemeentepils wordt wel gebruikt als eufemistisch synoniem voor kraanwater ofwel leidingwater. Gemeentepils bevat dus geen druppel alcohol en is zeker niet de lekkerste pils die je tot je kunt nemen.
Lees bericht...
In de schaduw van Schindler
De gemiddelde redder was zich bewust van de hulpbehoevendheid van het slachtoffer, had de gelegenheid om te helpen en had vaak het gevoel dat hij de enige was die hulp kon of zou aanbieden.
Lees bericht...
Na een politieke fusie zijn de oorspronkelijke partijen snel vergeten
De meeste wat oudere partijen in de Tweede Kamer zijn ontstaan uit een fusie. Van de groeperingen uit de vorige eeuw die nu nog actief zijn, zijn SGP, SP en D66 de enige uitzonderingen.
Lees bericht...
Partij tot Likwidatie van Nederland
De Partij tot Likwidatie van Nederland (PLN) werd opgericht in 1981 door Gerrit Kreuger. Het ludieke hoofddoel van de partij was de opheffing van Nederland.
Lees bericht...

Uit het archief:

7 juni 1661 – De Amersfoorters verslepen hun Kei
Op 7 juni 1661 trekken zo’n vierhonderd inwoners van Amersfoort, op initiatief van jonkheer Everard Meyster, een enorme kei op een slee naar de Varkensmarkt. De stad dankt aan deze geschiedenis de bijnaam ‘Keistad’ en inwoners van de stad zijn lange tijd ‘keitrekkers’ genoemd.
Lees bericht...
Doggerland – Verdwenen wereld in de Noordzee
Vrij onbekend is dat de Nederlandse stranden aan de rand liggen van een enorm verdwenen landschap: Doggerland. Gedurende honderdduizenden jaren was het gebied dat wij nu als “Noordzee” kennen namelijk droog land. Het was het domein van mammoeten en wolharige neushoorns.
Lees bericht...
De invasie – De lotgevallen van de mannen van D-day (1944)
In de vroege duisternis van 6 juni 1944 begon D-day: de grootste invasie van onze geschiedenis.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 23) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 23) – 2022

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 41.961 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net