Historiek Online geschiedenismagazine
Wereld in vlammen – Conflicten in kleur (1914-1945)

Wereld in vlammen – Conflicten in kleur (1914-1945)

Dan Jones en Marina Amaral werpen letterlijk nieuw licht op de conflicten tussen 1914 en 1945, met meer dan tweehonderd beeldbepalende foto’s. Lees artikel

Musea in coronatijd: ‘Kijken’ naar kunst via de telefoon
Het LAM was net een jaar open toen het door corona in lockdown moest. Met het sluiten van de museumdeuren, zagen de medewerkers nieuwe deuren openen. De digitale vorm werd aangegrepen als kans voor een nieuwe invalshoek en de collectie werd op een andere manier ingezet.
Lees meer...
De Galaten - Galliërs verzeild in Klein-Azië
Zij die niet bekend zijn met de expansiedrift van de oude Galliërs kijken verbaasd op bij de vaststelling dat het Italiaanse Milaan ooit een Gallische stad is geweest. Nog verrassender is dat ook Ankara, de hoofdstad van het moderne Turkije, ooit Gallisch is geweest.
Lees meer...
Slag bij Heiligerlee (1568)
De Slag bij Heiligerlee: op 23 mei 1568 boekte een klein leger onder leiding van twee broers van Willem van Oranje een eerste een overwinning op de Spanjaarden.
Lees meer...
De Luikse wapenindustrie tijdens de Tachtigjarige Oorlog
Aan het einde van de zestiende eeuw en tot ver daarna groeide het Luikse ommeland steeds verder uit tot één van de belangrijkste Europese centra van de wapenproductie. Die vermaardheid was in grote mate te danken aan de wapenhandelaars Jean Curtius (1551-1628) en Louis de Geer (1587-1652).
Lees meer...
Een Amerikaanse psychiater in de ban van Herman Göring
‘We moeten het waarom van het nazisucces leren kennen, zodat we stappen kunnen ondernemen om herhaling van zoveel slechts te voorkomen.’
Lees meer...
Beter een nummertje maken dan een nummertje worden

Beter een nummertje maken dan een nummertje worden

Toen de Franse politicus François Misoffe op 8 januari 1968 in Nanterre, voorstad van Parijs, feestelijk een zwembad wilde openen, ontstond een rel rond een 23-jarige student sociologie, Daniel Cohn Bendit. Deze riep dat de minister te weinig aandacht had voor de grote seksuele problemen van de studenten en ‘eiste vrije toegang tot de slaapzalen van de meisjes’! Die boutade mondde uit in de bezetting van de Sorbonne, gevechten in de Franse hoofdstad en in wat leek op een revolutie. In mei ’69 bezetten studenten het Maagdenhuis in Amsterdam. In augustus van dat jaar vond in de VS het Woodstockfestival plaats. Het zijn iconische gebeurtenissen in wat we de ‘jaren ’60’ zijn gaan noemen. Lees artikel

Paul de Groot - Partijleider van de CPN
Paul de Groot was lange tijd de partijleider van de Communistische Partij van Nederland (CPN). Daarnaast bekleedde hij nog vele functies voor en in de partij; zo was hij lid van de Tweede Kamer en hoofdredacteur van de partijkrant.
Lees meer...
De fatale gevolgen van een onjuiste geboorteaangifte
De half-Joodse Femma was administratief ‘vol-Joods’ en werd in 1943 opgeroepen voor tewerkstelling, dus deportatie.
Lees meer...
Quetzalcóatl - God uit de Azteekse mythologie
De god Quetzalcóatl is een van de belangrijkste goden, beter gezegd: goddelijke entiteiten, uit de mythologie van de Azteken. Zijn naam kan vertaald worden als de gevederde slang of de waardevolle tweeling.
Lees meer...
Het Élysée-verdrag (1963)
Op 22 januari 1963 tekenden de Duitse bondskanselier Konrad Adenauer en de Franse president Charles de Gaulle in Parijs het Élysée-verdrag. Dit verdrag symboliseerde de naoorlogse vriendschap tussen Frankrijk en Duitsland.
Lees meer...
Jezus in Kashmir
Voor de profeet Mohammed was Jezus van Nazaret (“Isa, de zoon van Maryam”) een belangrijk persoon maar met diens wederopstanding uit de dood kon Mohammed weinig.
Lees meer...
Kleding in de 16e eeuw - Voor de vrouw
Gehoorzaamheid, deugdzaamheid en bescheidenheid waren de deugden van de vrouw in de zestiende eeuw. Ondanks dat het humanisme vrouwen een tot dan toe ongehoorde mogelijkheid bood zich persoonlijk te ontwikkelen, hield de vrouwenmode vrijwel gelijke tred met die van de man.
Lees meer...
De zeven zeeën (bevaren) - Betekenis & herkomst
De uitdrukking ‘zeven zeeën’ is onder veel mensen wel bekend. Maar wat is de betekenis en herkomst van dit gezegde? Wat houdt het precies in als iemand de zeven zeeën bevaren heeft?
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 22) – 2020

Nieuwe geschiedenisboeken (week 22) – 2020

Overzicht van nieuwe en besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 30.868 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net