Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 22) – 2020

5 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 21 | Signalementen week 23 >>>

Selectie week 22

Wereld in vlammen. De conflicten in kleur (1914-1945) - Marina Amaral & Dan JonesWereld in vlammen – Dan Jones & Marina Amaral

Wereld in vlammen werpt nieuw licht op de conflicten tussen 1914 en 1945 met meer dan 200 beeldbepalende foto’s. Uiteraard komen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog aan bod. Daarnaast is er aandacht voor de burgeroorlogen in Spanje, Mexico, Ierland en China, en de koloniale oorlogen in Abessinië, Palestina en Soedan. De Braziliaanse kunstenares Marina Amaral heeft de foto’s bewerkt en ingekleurd…
Voorpublicatie: Conflicten in kleur (1914-1945)
Meer informatie / bestellen

Alles! En wel nu!Alles! En wel nu! – Piet de Rooy

Een geschiedenis van de jaren zestig
Legendarisch zijn ze, de jaren zestig. De beelden van Woodstock en Provo, de Maagdenhuisbezetting en de studentenopstand in Parijs worden eindeloos herhaald. Met de beatmuziek als begeleiding kwam de verbeelding kwam aan de macht: alles zou anders worden en wel meteen. Maar wat was nu eigenlijk het verband tussen alle veranderingen?
Bespreking: Beter een nummertje maken dan een nummertje worden
Meer informatie / bestellen

Vergeten volkerenVergeten volkeren – Philip Matyszak

In Vergeten volkeren beschrijft Philip Matyszak veertig vergeten volkeren uit de oudheid. Wanneer het over ‘de oudheid’ gaat, gaat het al snel over de Romeinen, de Assyriërs en de Egyptenaren. Maar de geschiedenis is veel breder dan dat. In Vergeten volkeren onttrekt Philip Matyszak veertig relatief onbekende volkeren aan de vergetelheid, zoals de Amorieten, de Kanaänieten, de Filistijnen, de Messenen, de Numidiërs, de Bataven, de Vandalen en de Visigoten.
Voorpublicatie: De Galaten – Galliërs verzeild in Klein-Azië
Meer informatie / bestellen

Het raadsel van Femma - Els van DiggeleHet raadsel van Femma – Prooi van een mensenredder

Een doodgewoon meisje uit de Amsterdamse Oosterparkbuurt belandt in Auschwitz omdat een overijverige Duitse ambtenaar dat nu eenmaal wil. Die ambtenaar, beheerder van de naar hem genoemde Calmeyerlijst (waarop de namen staan van mensen die niet op transport hoeven), ontloopt na de oorlog zijn straf en ontvangt zelfs een onderscheiding van Yad Vashem, de Israëlische instelling die mensen eert die Joden hebben gered. En anno 2020 zijn er in Duitsland grootse plannen om een anti-oorlogsmuseum op te richten waaraan zijn naam verbonden is.
Bespreking: De fatale gevolgen van een onjuiste geboorteaangifte
Meer informatie / bestellen

De nazi en de psychiaterDe nazi en de psychiater – Jack El-Hai

Hoe een Amerikaanse psychiater in de ban raakte van Herman Göring
In 1945 meldde Hermann Göring, een van de grootste oorlogsmisdadigers, zich als gevangene bij de Amerikanen, vergezeld door zestien koffers vol medailles, juwelen, dollars én een koffi eblik vol cyanidecapsules. Tijdens de processen van Neurenberg wordt hij onder toezicht gesteld van de Amerikaanse legerpsychiater Douglas Kelley. Kelley hoopt er achter te komen wat nazicriminelen onderscheidt…
Fragment: Een Amerikaanse psychiater in de ban van Herman Göring
Bespreking: De nazigeest ontrafeld met inktvlekken
Meer informatie / bestellen

De oudste stad van HollandDe oudste stad van Holland

In De oudste stad van Holland neemt historicus Henk ’t Jong ons mee naar het ontstaan en de eerste bloeitijd van Dordrecht. Na de ontginningen in het begin van de elfde eeuw en de stormvloeden in de twaalfde eeuw ontwikkelde de nederzetting zich tot een handelsplaats. De Hollandse graven kenden stadsrechten toe in ruil voor tweederde van de geïnde boeten en een vast bedrag per jaar. Vanaf 1220 kon Dordrecht haar eigen wetten maken en kreeg het speciale voorrechten. Daardoor groeide de bevolking en werd het de grootste stad van Holland. Dordrecht viert in 2020 dat zij 800 jaar stadsrechten bezit, een mooi moment om terug te kijken.
Meer informatie / bestellen

Een strijdbaar bestaanEen strijdbaar bestaan – Ernestine Hoegen

Het is 1955. In een Indonesische rechtszaal worden de Nederlanders Jungschläger en Schmidt beschuldigd van het ondermijnen van de jonge Indonesische Republiek. Hun advocaat, Herman Bouman, is het land ontvlucht en nu wordt de verdediging door zijn echtgenote, Mieke Bouman, gevoerd. Het zijn politiek beladen strafzaken die de internationale krantenkoppen beheersen. Maar Mieke, verguisd in Indonesië en vereerd in Nederland, is geen juriste. Waarom neemt zij deze taak op zich? Wie is zij, en wat drijft haar? Dit boek beschrijft het leven van een complexe vrouw, haar werk en haar huwelijk.
Meer informatie / bestellen

De gezichten van MargratenDe gezichten van Margraten

In het glooiende Limburgse heuvellandschap nabij Margraten doemen ze langzaam op, rij na rij, de duizenden witte marmeren kruizen en davidsterren. Ze markeren de laatste rustplaats van bijna 8.300 Amerikaanse soldaten die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De namen van nog eens 1.722 vermiste soldaten staan op de Muren der Vermisten op de enige Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Nederland. Maar waar de gedenktekens de namen noemen van de veelal jonge jongens die betrokken waren bij onze bevrijding, vertellen zij niets over de soldaten zelf.
Meer informatie / bestellen

Meer dan boeven vangen – Fred Teeven

Voordat Fred Teeven in 2015 aftrad als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie vanwege de ‘bonnetjesaffaire’ – een geruchtmakende schikking met de topcrimineel Cees H. –, domineerde hij als crimefighter jarenlang de voorpagina’s. Dat Teeven tot dusver niet heeft willen spreken over gevoelige kwesties, droeg bij tot mythevorming en een vertekend beeld. In Meer dan boeven vangen vertelt hij zijn verhaal. Hij geeft voluit zijn visie over grote onderzoeken die hij als officier van justitie leidde naar de georganiseerde misdaad en oorlogsmisdrijven. Hij blikt terug op zijn jeugd in Haarlem, zijn turbulente jaren als rechercheur bij de FIOD en zijn overstap naar Justitie.
Meer informatie / bestellen

Overleven na de holocaust – Rosine De DijnOverleven na de holocaust – Rosine De Dijn

Vergeten verhalen. Hoe Antwerpen, het ‘Jeruzalem aan de Schelde’ herleefde
Antwerpen, het ‘Jeruzalem aan de Schelde’ en centrum van de diamantindustrie was na WO II ‘Judenrein’. Vooral overlevenden van het Inferno in Oost-Europa, op de valreep aan de dood ontsnapt, zochten in Antwerpen een nieuwe thuis. Het diamant zorgde voor hun bestaan. Hotel ‘Chez Motke’ in Knokke werd hun eerste naoorlogse vakantieoord. Op 9 mei 1945 ging het Duizendjarige Rijk voorgoed ten onder. Zes miljoen mensen waren in die Nazirassenwaanzin gevallen.
Meer informatie / bestellen

 De lijfarts van de KoningDe lijfarts van de Koning

Aldus Franz Joseph Harbaur (1776-1824) in een brief aan de weduwe van Friedrich Schiller. Het is 27 april 1810. Harbaur is net aangekomen in Sint-Petersburg, waar hij van (Franse) hogerhand naartoe gestuurd is onder het mom van een tijdelijke baan als lijfarts van een Russische graaf – in werkelijkheid is hij informant. Op dat moment heeft hij al een leven achter zich vol spanning, avontuur en verdriet; op de vlucht voor oorlog en ellende… en zichzelf.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 21 | Signalementen week 23 >>>

×