Historiek Online geschiedenismagazine
Bakeliet, een uitvinding die de maatschappij veranderde

Bakeliet, een uitvinding die de maatschappij veranderde

Begin twintigste eeuw bracht de Belgische chemicus Leo Baekeland de allereerste volledig synthetische kunststof op de markt. Het nieuwe materiaal dat de naam bakeliet kreeg bleek door zijn vele toepassingen een schot in de roos te zijn. Lees artikel

Het ongrijpbare, zwijgzame verzet
Decennialang ging oud-journalist Harry van Wijnen dagelijks om met collega’s en vrienden die in de oorlog in het verzet hadden gezeten, iets waarover ze vrijwel nooit spraken.
Lees meer...
Juni - De maand van jongeren en melk
De maand juni is genoemd naar de licht- of maangodin Juno, in de Romeinse mythologie de vrouw van Jupiter.
Lees meer...
Deel Romeins aquaduct gevonden in Nijmegen
Bij opgravingen in Nijmegen is een deel van het Romeinse aquaduct gevonden dat tussen Berg en Dal en Nijmegen liep. De vondst maakt volgens archeologen duidelijk welke route het aquaduct heeft gelopen vanaf de heuvels in Berg en Dal naar het Romeins legioenskamp in Nijmegen.
Lees meer...
De lijfarts van koning Willem I
Je wordt niet zomaar de lijfarts van een koning. Maar de privédokter van koning Willem I heeft een wel heel bijzonder en avontuurlijk leven geleefd.
Lees meer...
Lucas Gassel (ca. 1480-1568) - Brabantse kunstschilder
Het Museum Helmond opende 10 maart een tentoonstelling over Lucas Gassel, een schilder uit de zestiende eeuw. Voor het eerst zou een tentoonstelling volledig aan deze kunstenaar gewijd zijn.
Lees meer...
Rotterdamse arrestantenkaarten 1940-1944 online

Rotterdamse arrestantenkaarten 1940-1944 online

De kaarten geven beknopte informatie over mensen die in de oorlogsjaren in Rotterdam en omgeving werden opgepakt. Verschillende van hen werden later overgebracht naar Kamp Amersfoort of andere kampen. Lees artikel

Jacob Kats, agitator voor een betere wereld
Jacob Kats (1804-1886) was wever, maar ook onderwijzer, tabakswinkelier, schrijver, journalist, toneelauteur, acteur en regisseur. Hij ijverde vooral voor een rechtvaardigere en sociale maatschappij.
Lees meer...
De CPN - De partijbonzen
De partijleider van de Communistische Partij van Nederland (CPN), Paul de Groot, omringde zich na 1945 met een groep jonge en zeer loyale partijbestuurders. Dit waren in het algemeen mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet waren gegaan en toen ook lid van de partij waren geworden.
Lees meer...

Uit het archief:

Am I not a man and a brother?
Als het gaat over de geschiedenis van de slavernij wordt deze afbeelding vaak vertoond. Waar komt die vandaan en waar slaat de tekst 'Am I not a man and a brother?' eigenlijk op?
Lees meer...
Waarom moest er in de Gouden Eeuw windbelasting betaald worden?
Als je denkt dat de huidige Belastingdienst het ons al moeilijk maakt, wees dan maar blij dat je niet in de Gouden Eeuw leefde. Toen moest je zelfs belasting betalen voor het gebruik van wind.
Lees meer...
Ex-premier Kuyper en hoogleraar Schillebeeckx naakt betrapt
In september 1911 verschijnt er een opmerkelijk bericht in de media. De Belgische politie heeft in Brussel de voormalige Nederlandse minister-president dr. Abraham Kuyper (1837-1920) opgepakt. De gereformeerde kartrekker zou zich naakt hebben vertoond aan voorbijgangers.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 23) – 2020

Nieuwe geschiedenisboeken (week 23) – 2020

Overzicht van nieuwe en besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 30.970 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net