Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 23) – 2020

2 minuten leestijd

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 22 | Signalementen week 24 >>>

Selectie week 23

Operatie Chastise - Max HastingsOperatie Chastise

Het verhaal van de Dambusters is een van de meest opmerkelijke prestaties in de militaire geschiedenis: de dappere jongemannen van het 617de Squadron van de Royal Air Force vlogen met hun zware bommenwerpers schrikbarend laag boven het water recht op de Duitse dammen af in een poging deze te vernietigen. Maar dit verhaal – en de latere oorlogservaring van het 617de Squadron – is nooit volledig verteld. Max Hastings neemt ons mee naar de aanval in mei 1943 en onthult hoe de waarheid van die nacht aanzienlijk verschilt van het populaire verhaal dat de meeste mensen kennen.
Meer informatie / bestellen

De geldjas van Max NordDe geldjas van Max Nord – Harry van Wijnen

Verzwegen verhalen uit het verzet
Niet eerder vertelde indrukwekkende belevenissen van hen die tijdens de oorlog in het verzet zaten. Verhalen gebaseerd op unieke gesprekken met de laatst levenden door oud-journalist Harry van Wijnen. Decennialang ging oud-journalist Harry van Wijnen dagelijks om met collega’s en vrienden die in de oorlog in het verzet hadden gezeten, iets waarover ze vrijwel nooit spraken.
Bespreking: Het ongrijpbare, zwijgzame verzet
Meer informatie / bestellen

De lijfarts van de KoningDe lijfarts van de Koning

Het is 27 april 1810. Harbaur is net aangekomen in Sint-Petersburg, waar hij van (Franse) hogerhand naartoe gestuurd is onder het mom van een tijdelijke baan als lijfarts van een Russische graaf – in werkelijkheid is hij informant. Op dat moment heeft hij al een leven achter zich vol spanning, avontuur en verdriet; op de vlucht voor oorlog en ellende… en zichzelf.
Bespreking: Het avontuurlijke leven van Franz Joseph Harbaur, 1776-1824
Meer informatie / bestellen

Gesprekken met MussoliniGesprekken met Mussolini – Emil Ludwig

n 1932 verscheen Gesprekken met Mussolini van de populaire Duitse schrijver Emil Ludwig voor het eerst. Het boek was onmiddellijk een internationale bestseller. Ludwig had in maart en april van dat jaar dagenlang met de Italiaanse dictator Benito Mussolini gesproken. Zijn boek met de neerslag van die interviews geeft een inkijk in de leef- en gedachtewereld van een despoot die in eigen land alle tegenstand uit de weg had geruimd en nu plannen koesterde om zijn land te moderniseren. Hij stond op dat moment op het toppunt van zijn macht. In gesprek met Ludwig ontvouwde hij zijn wereldbeeld.
Meer informatie / bestellen

WaterloopleinWaterlooplein. De buurt binnenstebuiten

In de jaren tachtig van de vorige eeuw kregen Amsterdamse stadsarcheologen een unieke kans. Op een kaalgeslagen terrein in het centrum van de stad mochten ze graven op de plek van twee verdwenen huizenblokken. De blokken hadden gestaan op het voormalige eiland Vlooienburg, dat ooit met het Waterlooplein het hart van de Amsterdamse Jodenbuurt vormde. Enkele jaren later zou op deze plek het stadhuis-muziektheater, beter bekend als de Stopera, onder groot verzet verrijzen.
Meer informatie / bestellen

De man en zijn wielerverhalenDe man en zijn wielerverhalen – Wilfried de Jong

Al dertig jaar schrijft Wilfried de Jong over wielrennen. De man en zijn wielerverhalen is een bundeling van zijn columns en korte verhalen. Noem het gerust een ‘wielerbijbel’. Dumoulin, Merckx, Vos, Froome, Armstrong, Van Vleuten, Bartali, Van der Poel; ze zitten allemaal in de buik van het peloton van De Jong. Dit boek sleurt je mee naar grote rondes en klassiekers, bergtoppen en valpartijen, modderstromen en massasprints. De Jong beschrijft zijn lievelingssport fantasievol, in een beeldende stijl. De lezer zit met dit complete fietswerk boven-op de wielersport.
Meer informatie / bestellen

Ridders in de Lage LandenRidders in de Lage Landen. 800 jaar Duitse rdderorde

De beroemde cisterciënzermonnik Bernardus van Clairvaux legde in zijn De laude novae militiae omstreeks 1130 de theoretische en theologische basis voor het ontstaan van de ridderorden. Ze hingen allemaal andere regels aan, maar hadden wel een gemeenschappelijk ideaal: de verdediging van het christendom. We volgen het spoor van de ridders: van de uitzichtloze gevechten voor de poorten van Jeruzalem tot de onfortuinlijke nederlaag op het bevroren Peipusmeer in Rusland waar de Orde haar oostwaartse expansie in de dertiende eeuw moest staken.
Meer informatie / bestellen

Order, orderOrder, order. Brexit of het verhaal van een politieke soap

Het is het grootste politieke theaterstuk van de moderne tijd. Brexit is een soap, komedie en tragedie tegelijkertijd. Het combineert de karakters van een Shakespeare met die van Yes, Minister en Monty Python. In het Britse politieke systeem staat machtsdenken voorop, voert cynisme de boventoon, is xenofobie bon ton en is iedereen continu bezig elkaar een beentje te lichten. De buitenwereld kijkt met verwondering naar de brokkenmakers op een eilandrijk dat nog altijd denkt over de golven te regeren. Maar hoe heeft het zover kunnen komen? Moe van twee wereldoorlogen op het continent wilden de Britten bij monde van Churchill een Verenigde Staten van Europa.
Meer informatie / bestellen

De spiegel & het licht - Hilary MantelDe spiegel & het licht – Hilary Mantel

Engeland, mei 1536. Anne Boleyn is dood, onthoofd door een ingehuurde Franse beul. Het was in een oogwenk gebeurd. Na de bloedige lente zet Cromwell, zoon van een smid uit Putney, zijn klim naar macht en rijkdom verder voort, terwijl zijn vreeswekkende koning, Hendrik VIII, slechts een kortstondig geluk met zijn derde koningin Jane mag kennen. Ze sterft tijdens het baren van de door hem zo vurig gewenste zoon. Cromwell heeft geen eigen legermacht en geen invloedrijke familie die hem kan helpen: hij kan slechts bogen op zijn scherpe verstand. Terwijl Engeland in opstand is, verraders samenzweren in het buitenland en Hendriks bewind kraakt…
Meer informatie / bestellen

Hölderlin Biografie van een mysterieuze dichterHölderlin. Biografie van een mysterieuze dichter

‘Hölderlin’ is de nieuwe biografie van meesterbiograaf Rüdiger Safranski. Friedrich Hölderlin (1770-1843) geldt nu als een klassieke schrijver in de Duitse literatuur, maar zijn literaire kwaliteit werd pas in de twintigste eeuw gezien. Hölderlin was ertoe voorbestemd om predikant te worden, maar hem stond al vroeg slechts één ideaal voor ogen: dichter zijn en zijn idealen uitdragen door middel van zijn poëzie. Hij leefde in politiek verwarrende tijden: de Franse Revolutie, de teloorgang ervan, de restauratie van oude waarden.
Meer informatie / bestellen

Kleurboek voor volwassenen19de eeuws kleurboek voor volwassenen

Het kleurboek is geïnspireerd op de 19de eeuw. In het kleurboek vind u diverse verschillende tekeningen. Van een portret van koningin Anna Paulowna tot bloem patronen. De kleurplaten worden afgewisseld met quotes uit de 19de eeuw. Het boek bevat 17 kleurplaten. Allemaal kleurplaten zijn op stevig papier gedrukt. Waarbij het papier geschikt is voor potlood en viltstiften. Formaat A4. Het kleurboek is helemaal in Nederland geproduceerd. Laat u meevoeren door de passende quote’s die bij iedere kleurplaat staan.
Meer informatie / bestellen

Meer geschiedenisboeken:

<<< Signalementen week 22 | Signalementen week 24 >>>

×