Waarom moest er in de Gouden Eeuw windbelasting betaald worden?

Maarten Prak is een expert op het gebied van de Gouden Eeuw. Universiteit van Nederland nodigde hem daarom uit om een aantal hoorcolleges te komen geven. Vorige week vroegen we al aandacht voor zijn eerste mini-college, met de prikkelde titel ‘Was Willem van Oranje een terroristenleider?’.

Prak, als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Utrecht, verzorgde meer Gouden Eeuw-colleges voor de digitale universiteit. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de Gouden Eeuw. Hieronder zijn de andere college’s terug te kijken.

Maarten Prak publiceerde onder meer boeken als Gouden Eeuw, het raadsel van de Republiek en Nederland en het poldermodel.

Hoe kon een cafébaas in de Gouden Eeuw miljonair worden?

- advertentie -

Waarom was Amsterdam in de Gouden Eeuw een stad van allochtonen?

Hoe kon het dat in de Gouden Eeuw zelfs belasting moest worden betaald voor het gebruik van wind?

Betekende de moord van Johan de Witt het einde van de Gouden Eeuw?

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: