//

Rotterdamse arrestantenkaarten 1940-1944 online

Voorbeeld van een gedigitaliseerde arrestantenkaart
Voorbeeld van een gedigitaliseerde arrestantenkaart (Stadsarchief Rotterdam)

Het Stadsarchief Rotterdam heeft de arrestantenkaarten van de Rotterdamse Gemeentepolitie uit de Tweede Wereldoorlog gedigitaliseerd en online beschikbaar gemaakt. De kaarten geven beknopte informatie over mensen die in de oorlogsjaren in Rotterdam en omgeving werden opgepakt. Verschillende van hen werden later overgebracht naar Kamp Amersfoort of andere kampen.

De arrestantenafdeling van de Rotterdamse politie vervulde tijdens de oorlog een regionale functie. Er werden dus niet alleen Rotterdammers vastgehouden maar ook bijvoorbeeld mensen uit Schiedam, Vlaardingen en andere nabijgelegen plaatsen. Stadsarchief Rotterdam:

“Na een korter of langer verblijf in een politiecel volgde vrijlating of overbrenging naar een huis van bewaring of concentratiekamp. Veel Rotterdamse arrestanten belandden in Kamp Amersfoort of Kamp Vught. In de laatste maanden van de oorlog zijn ook tientallen arrestanten gefusilleerd.”

Van de circa 34.000 kaarten zijn er inmiddels 16.000 te doorzoeken. Het gaat om personen van wie vast staat dat ze zijn overleden of van wie dat op grond van hun geboortejaar mag worden aangenomen. Gegevens van personen die mogelijk nog leven, zijn om privacyredenen niet toegankelijk gemaakt. De arrestantenkaarten uit 1945 ontbreken ook nog. Die worden volgend jaar openbaar gemaakt.

De Rotterdamse arrestantenkaarten zijn ook te vinden via Oorlogslevens.nl. Dit is een zoekmachine naar beschikbare bronnen over personen in oorlogstijd binnen het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: