Historiek Online geschiedenismagazine
Olympisch Stadion verwijdert beeld met ‘Hitlergroet’

Olympisch Stadion verwijdert beeld met ‘Hitlergroet’

Een bronzen beeld voor het Olympisch Stadion in Amsterdam wordt verwijderd omdat een onbedoelde link met het fascisme kan worden gelegd. Veel voorbijgangers denken dat de afgebeelde atleet de Hitlergroet brengt. Lees artikel

Anne Glenconner, de hofdame van prinses Margaret
Het verhaal van Anne Glenconner, maid of honour tijdens de kroning van koningin Elizabeth en de hofdame van prinses Margaret.
Lees meer...
Het Indisch Monument in Den Haag en de Indië-herdenking
Op 15 augustus 1988 werd het Indisch Monument onthuld door koningin Beatrix, ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers uit Nederlands-Indië.
Lees meer...
Rood Wenen (en de creatie van de 'neue Mensch')
Hoe tijdens het Interbellum de Weense socialisten via huisvestingsprogramma’s, educatieve en culturele projecten proberen de neue Mensch te creëren.
Lees meer...
Henri Mouhot (1826-1861) en het tempelcomplex van Angkor Wat
De Franse ontdekkingsreiziger Henri Mouhot, zoals hij eigenlijk voluit heette, wordt door sommigen nog altijd beschouwd als de “ontdekker” van Angkor Wat.
Lees meer...
Joris Van Severen - Vlaams-nationaal politicus
Hoewel hij niet al te veel bekendheid geniet, vormt de persoon van Joris Van Severen een van de meest moeilijk te plaatsen figuren in de Belgische politieke geschiedenis.
Lees meer...

- advertentie- Bestel geschiedenisboeken in onze winkel
De Volkenbond en het militaire schaakspel om Mantsjoerije
Onder het mom van het regelen van een lokaal geschil met China, valt Japan in 1931 het Chinese Mantsjoerije binnen. Niet slechts om dit gebied in handen te krijgen, maar met als uiteindelijk doel de heerschappij over China te verwerven.
Lees meer...
Museum laat historisch Catalina watervliegtuig restaureren
Bij kenners was de teleurstelling groot toen het laatste vliegende Catalina watervliegtuig vorig jaar naar Amerika vertrok. De Catalina staat voor velen symbool voor de voormalige Marineluchtvaartdienst.
Lees meer...
Joris-Karl Huysmans (1848-1907) - Frans auteur
De Franse schrijver Joris-Karl Huysmans verwierf in de tweede helft van de negentiende bekendheid als decadent auteur.
Lees meer...
Jiroft en het ontstaan van de eerste steden
Ooit was het simpel: de beschaving – te definiëren als de stedelijke levenswijze, met koningen en gebouwen en schrift en dit alles archeologisch te vinden – was ontstaan in de dalen van de Nijl, de Eufraat en de Tigris, de Indus en de Ganges.
Lees meer...
18.702 oude boeken toegevoegd aan Delpher
De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft vandaag 18.702 boeken toegevoegd aan Delpher, de website met historische Nederlandse publicaties, waaronder vooral veel kranten. In totaal gaat het om bijna 3 miljoen extra boekpagina’s die aan de archiefsite zijn toegevoegd.
Lees meer...
Dover Castle - "De sleutel tot Engeland"
Het kasteel Dover Castle, aan de zuidwestkust van Engeland in Dover, is een middeleeuws kasteel dat als bijnaam ‘de sleutel tot Engeland’ heeft. Het kasteel, dat boven de beroemde witte krijtrotsen van Dover uitsteekt, staat bekend als het grootste kasteel van Engeland.
Lees meer...
Estheticisme en de decadente beweging
Het estheticisme vormde zich, net als de decadente beweging, stelselmatig gedurende de negentiende eeuw als een opvatting in de kunsten.
Lees meer...

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 32.299 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net