Dark
Light

Museum laat historisch Catalina watervliegtuig restaureren

“Symbool van de voormalige Marineluchtvaartdienst”
Auteur:
1 minuut leestijd
Het vliegtuig bij het Nationaal Militair Museum
Het vliegtuig bij het Nationaal Militair Museum (Foto: NMM)

Het Nationaal Militair Museum (NMM) laat een historisch Catalina watervliegtuig restaureren in het Nederlands Transport Museum (NTM). Het gaat om de enige in Nederland overgebleven vliegboot, nadat vorig jaar een vliegende Catalina (‘Karel Doorman’) verkocht werd naar de VS. De restauratie wordt uitgevoerd door de Stichting Neptune Association, een vrijwilligersclub van voornamelijk oud Marine-personeel.

Bij kenners was de teleurstelling groot toen het laatste vliegende Catalina watervliegtuig vorig jaar naar Amerika vertrok. De Catalina staat voor velen symbool voor de voormalige Marineluchtvaartdienst. Het NMM:

“We willen de gevoelens van trots een blijvende plek geven. Reden om de Consolidated Catalina, met registratie ‘212’ te laten restaureren. Dat wordt nog een hele klus want de Catalina heeft jarenlang buitengestaan, onder andere bij het voormalige Militaire Luchtvaartmuseum in Soesterberg.”

De restauratie vindt plaats in het NTM in Nieuw-Vennep omdat daar voldoende ruimte is. Tevens heeft het NTM een omvangrijke donatie van Catalina-onderdelen van de vorige eigenaar ontvangen. Het transport staat gepland voor eind deze maand. Het is nog niet helemaal duidelijk of de Catalina bij het NTM door de toegangsdeur past. Als dit niet lukt, moet de complete pui worden verwijderd.

×