Dark
Light

Olympisch Stadion verwijdert beeld met ‘Hitlergroet’

1 minuut leestijd
Detail van het monument voor het Olympisch Stadion in Amsterdam
Detail van het monument voor het Olympisch Stadion in Amsterdam (CC BY-SA 4.0 - Ceescamel - wiki)

Een bronzen beeld voor het Olympisch Stadion in Amsterdam wordt verwijderd omdat een onbedoelde link met het fascisme kan worden gelegd. Veel voorbijgangers denken dat de afgebeelde atleet de Hitlergroet brengt. Dat schrijft dagblad Trouw.

Gra Rueb, De olympische groet tegenover het olympisch stadion te Amsterdam 1928
Gra Rueb, De olympische groet tegenover het olympisch stadion te Amsterdam 1928 (Publiek Domein – wiki)
Het bewuste monument werd ontworpen door de Haagse beeldhouwster Gra Rueb. Het toont een olympische sporter die met de rechterarm een groet brengt. Het gaat om de olympische groet, maar deze wordt verward met de Hitlergroet of Deutscher Gruss. Het beeld werd in 1928 voor het stadion in Amsterdam geplaatst, omdat daar toen de Olympische Spelen werden gehouden. Het drie meter hoge beeld werd opgericht om baron Van Tuyll van Serooskerken te eren. Hij was de eerste voorzitter van het Nederlands Olympisch Comité en slaagde erin de Spelen naar Nederland te halen. Na de Tweede Wereldoorlog werd het beeld omstreden doordat de sportgroet werd geassocieerd met de Hitlergroet.

De olympische groet werd in 1924 geïntroduceerd, tijdens de Olympische Spelen in Parijs. Volgens hardnekkige verhalen, die door historici naar het rijk der fabelen zijn verwijzen, had de groet een Romeinse oorsprong. Volgens andere lezingen werd de groet afgekeken van het beroemde achttiende-eeuwse schilderij ‘De eed der Horati’ van Jacques-Louis David.

Fascisme

Na overleg met historici concludeert het Olympisch Stadion, samen met mede-eigenaar Bouwinvest, dat het beter is het beeld te verwijderen van het terrein voor het stadion. Hoewel er geen directe link is met het fascisme ontstond de olympische groet namelijk wel in de tijd dat ook het fascisme opkwam. Het monument krijgt nu een plek in het stadion. In Trouw zegt directeur Ellen van Haaren:

“Bij rondleidingen is het gewoon te zien, dan kunnen we er uitleg bij geven.”

Lees ook: De olympische groet (die een beetje lijkt op de Hitlergroet)
…of: Fascisme: ontstaan, betekenis en kenmerken
…of: De Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam

×