De nieuwsbrief van Historiek (week 52). Met berichten over pokkenbriefjes, de eerste mens, koffie, Winston Churchill en veel meer...
Historiek Online geschiedenismagazine
Hoe Kazachstan de goelag herdenkt

Hoe Kazachstan de goelag herdenkt

Twee takken van het beruchte sovjet-strafkampensysteem, de Karlag en Steplag, lagen in het Centraal-Aziatische Kazachstan. Vandaag probeert het sinds 1991 onafhankelijke land die erfenis en periode wat onwennig een plaats te geven in zijn historische canon en nationale identiteit. Lees artikel

Luidde een pandemie het eind van de Romeinse Gouden Eeuw in?
Terwijl er traditioneel veel aandacht is voor de invallen van de Chauken en mogelijke onrust die daarop volgde, kunnen de gevolgen van de door de Romeinse arts Claudius Galenus beschreven pandemie weleens groter geweest zijn.
Lees meer...
De Blasket Eilanden - Geschiedenis van een eilandcultuur
De Blasket Eilanden hangen als druppels aan het uiteinde van het Ierse schiereiland Dingle. Zij worden langdurig bewoond door een geïsoleerd levende gemeenschap waarbinnen de vertelkunst hoogtij viert. Hun verhalen zijn opgetekend in de vorige eeuw en vormen een uniek onderdeel van de Ierse literatuur.
Lees meer...
Slachtoffers van een sneeuwballengevecht (1892)
Ook bij studenten van de beroemde Princeton-universiteit in Amerika gaat het kriebelen als er sneeuw is gevallen.
Lees meer...
De Kleine IJstijd in Europa van 1570-1700
In de jaren 1570 tot 1700 daalde de temperatuur wereldwijd met gemiddeld twee graden Celsius. Deze periode wordt daarom de Kleine IJstijd (1570-1700) genoemd.
Lees meer...
Zeventiende-eeuwse verstedelijking op de kaart
Aan de online Kaart van de verstedelijking is recent een nieuwe informatielaag toegevoegd die inzicht in de zeventiende-eeuwse verstedelijking in Nederland. Voor de extra laag is gebruik gemaakt van de tweedelige atlas Toonneel der Steden van de Vereenighde Nederlanden uit 1652, van de bekende Amsterdamse kaartuitgevers Joan en Willem Blaeu.
Lees meer...
Drie recente boeken over de Sjoa
Drie recente publicaties bewijzen dat de confrontatie met de Sjoa nog steeds onvermijdelijk is.
Lees meer...
De Bund Deutscher Mädel - Vrouwelijke tak van de Hitlerjugend
De “Bund Deutscher Mädel”, kortweg BDM, vormde onder het naziregime samen met de “Jungmädelbund” de vrouwelijke vleugel van de “Hitlerjugend”.
Lees meer...
'IJspret', toen en nu
Het gebeurt niet heel vaak meer maar soms hebben we in Nederland nog wel eens echte winterperiodes. Natuurlijk is er dan de zogenaamde ijspret en sneeuwballenlol. Vorst en bovenal veel sneeuw zorgen echter ook voor ellenlange files op de snelwegen.
Lees meer...
De Leidse Amunpapyrus
In een van de vitrines van de afdeling Egypte van het Leidse Rijksmuseum van Oudheden ligt de Amunpapyrus, een van de beroemdste teksten uit de oude wereld.
Lees meer...
De machtsstrijd tussen Giscard en Chirac in de jaren zeventig
In 1976 vond een unicum plaats in de Franse politieke geschiedenis. In een persconferentie kondigde premier Jacques Chirac (1932-2019) zijn aftreden aan. Voor het eerst – en vooralsnog het laatst – nam een premier van de Vijfde Republiek (1958-heden) zélf ontslag.
Lees meer...
Iemand om de tuin leiden - Herkomst
Wanneer je iemand om de tuin leidt, neem je iemand in het ootje of bij de neus. Kortom: je bedot hem of haar en zorgt ervoor dat iemand er niet achter komt hoe iets werkelijk zit. Waar komt deze uitdrukking vandaan?
Lees meer...

Uit het archief:

Geschiedenis van Valentijnsdag
Valentijnsdag: 14 februari is de dag van de liefde, maar kan net zo goed de dag van de commercie genoemd worden. Waar komt het feest eigenlijk vandaan?
Lees meer...
Jan van Speijk (1802-1831) - "Dan liever de lucht in!"
Commandant Jan van Speijk verkreeg een heldenstatus doordat hij zijn schip de lucht in liet vliegen om te voorkomen dat het in vijandelijke handen kwam.
Lees meer...
De Armeense genocide (1915)
Genocide is een berucht lastig te definiëren misdrijf, maar in elk geval hebben we te maken met een door een overheid – een koning, een generaal, een staat – geplande, systematisch uitroeiing van een groep onderdanen of een als vijandig beschouwde buitenlandse groep. De mensen worden zonder onderscheid gedood: mannen, vrouwen en kinderen. Ook culturele […]
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 6) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken

Een overzicht van nieuw verschenen of besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 34.916 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net