Week van de koloniale geschiedenis

‘IJspret’, toen en nu

We hebben er een aardige winterperiode opzitten. Natuurlijk was er de zogenaamde ijspret en sneeuwballenlol. Vorst en bovenal veel sneeuw zorgden echter ook voor ellenlange files op de snelwegen. Voor uitvallende treinen en een dichtgevroren IJsselmeer. De schaatsen konden even uit het vet, maar er werd ook veel geklaagd. Op buren bijvoorbeeld die hun stoepje niet schoonveegden. En er werd gefoeterd, op de leidinggevende van de treinmaatschappijen bijvoorbeeld als er weer eens een trein uitviel of grote vertraging opliep.

In de oorlogsjaren 1941 en 1942 vroor het ook dat het kraakte en viel er óók een grote hoeveelheid sneeuw. Het Polygoon-journaal maakte er ooit een mooie reportage over met aansprekende plaatjes van sneeuwruimende scholieren, rijdende (!) treinen, bevroren kanalen en natuurlijk de Elfstedentocht.

Kijk en vergelijk…

- advertentie -


Een reactie achterlaten kan hier

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: