StudieboekenStudieboeken

‘IJspret’, toen en nu

Het gebeurt niet heel vaak meer maar soms hebben we in Nederland nog wel eens echte winterperiodes. Natuurlijk is er dan de zogenaamde ijspret en sneeuwballenlol. Vorst en bovenal veel sneeuw zorgen echter ook voor ellenlange files op de snelwegen. Voor uitvallende treinen en in extreme gevallen dichtgevroren IJsselmeer. De schaatsen kunnen even uit het vet, maar er wordt ook veel geklaagd. Op buren bijvoorbeeld die hun stoepje niet schoonvegen. En er werd gefoeterd, op de leidinggevende van de treinmaatschappijen bijvoorbeeld als er weer eens een trein uitvalt en grote vertraging oploopt.

- ad -

In de oorlogsjaren 1941 en 1942 vroor het ook dat het kraakte en viel er óók een grote hoeveelheid sneeuw. Het Polygoon-journaal maakte er ooit een mooie reportage over met aansprekende plaatjes van sneeuwruimende scholieren, rijdende (!) treinen, bevroren kanalen en natuurlijk de Elfstedentocht.

Kijk en vergelijk…


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las