De nieuwsbrief van Historiek (week 23). Met artikelen over de Amersfoortse kei, voetballer Romario, een vondst uit de Tachtigjarige Oorlog en veel meer.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (23/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
7 juni 1661 – De Amersfoorters verslepen hun Kei

Juni 1661 – De Amersfoorters verslepen hun Kei

Op 7 juni 1661 trekken zo’n vierhonderd inwoners van Amersfoort, op initiatief van jonkheer Everard Meyster, een enorme kei op een slee naar de Varkensmarkt. De stad dankt aan deze geschiedenis de bijnaam ‘Keistad’ en inwoners van de stad zijn lange tijd ‘keitrekkers’ genoemd. Lees artikel...

Sporen kamp uit Tachtigjarige Oorlog gevonden bij Spijk
Bij archeologisch onderzoek in de Beijenwaard bij het Gelderse Spijk zijn sporen van een legerkamp uit de Tachtigjarige Oorlog gevonden. De vondsten werpen licht op het soldatenleven aan het eind van de Nederlandse Opstand.
Lees meer...
De tombe van graaf Floris V
In Alkmaar is het enige grafmonument te vinden dat herinnert aan de dood van Floris V, de bekendste graaf van Holland. Waarom en hoe werd de graaf na zijn gewelddadige dood naar die stad overgebracht?
Lees meer...
Warren Hastings - Eerste gouverneur-generaal van Brits-Indië
Warren Hastings was tussen 1773 en 1785 de eerste gouverneur-generaal en onbetwiste heerser over Brits-Indië dat het huidige India, Pakistan, Bangladesh en delen van Myanmar omvatte. Door zijn vaak onverzettelijke houding en autoritair karakter raakte hij in conflict met de Engelse regering.
Lees meer...
Het Apostelhuis - Sleutelstuk van Jan Schoonhoven
Rond 1953 bouwde de Nederlandse kunstenaar Jan Schoonhoven een zogeheten Apostelhuis, van papier. Dit sleutelwerk uit het oeuvre van de kunstenaar is recent gerestaureerd en is binnenkort te zien bij Museum Prinsenhof Delft.
Lees meer...
Onderzoek naar drie eeuwen wijn in Nederland
De Nederlandse wijnhandel was een belangrijke economische steunpilaar ten tijde van de Republiek (1588-1795) en verleende door de hoge inkomsten aan een groot aantal inwoners voorspoed en politieke invloed. De inkomsten uit belasting op wijnconsumptie en -import verzorgde de financiering van onder meer oorlogen, weeshuizen en publieke gebouwen.
Lees meer...
Romario de Souza Faria - Braziliaanse stervoetballer
In 1988 kocht PSV, de club die in datzelfde jaar de Europa Cup I won, een Braziliaanse spits die later tot een van de beste aanvallers uit de voetbalgeschiedenis gerekend zou worden: Romario de Souza Faria.
Lees meer...
Broodsnoepjes
Kookboeken van weleer en hedendaagse onlinerecepten suggereren tal van bereidingswijzen voor oud brood, sommigen met een ‘historische’ smaak.
Lees meer...
Duitse gevechtshelm Luftwaffe terug op Soesterberg
Het Nationaal Militair Museum (NMM) is dankzij een schenker in het bezit komen van een Duitse gevechtshelm van de Luftwaffe (1942-1945). De helm is gevonden in een boerenschuur in Lage Vuursche, vlakbij Soesterberg, waar Duitsers waren ingekwartierd.
Lees meer...
De laatste Camondo, het tragisch einde van een bankiersfamilie
De kroniek van de Joodse Sefardische familie Camondo spreidt zich uit over meerdere eeuwen en landen. In hun domus te Parijs, nu Musée Nissim de Camondo, komt heel hun geschiedenis samen.
Lees meer...
Een Joodse kijk op kunst in 50 meesterwerken
In het eind vorig jaar verschenen boek Kunsjt! biedt Jaron Beekes de lezer een joodse kijk po vijftig meesterwerken uit de kunst. Waarom is Michelangelo’s David bijvoorbeeld niet besneden? Het ontbreken van een voorhuid was toch juist wat de koning der Joden onderscheidde van zijn heidense rivalen?
Lees meer...
NS keert 43 miljoen euro uit aan Holocaust-overlevenden en nabestaanden
In totaal hebben 804 overlevenden van de transporten een geldbedrag ontvangen. De overige tegemoetkomingen waren voor nabestaanden. Met de regeling was volgens de NS in totaal ruim 43 miljoen euro gemoeid.
Lees meer...

Uit het archief:

EK Voetbal draait allemaal om 'Coupe Henri Delaunay'
Vierentwintig landen strijden tijdens het EK Voetbal om de titel en de daarbij behorende Coupe Henri Delaunay. Hoe komt die beker aan zijn naam?
Lees meer...
De klaproos of 'poppy', symbool van de Eerste Wereldoorlog
De papaverbloem staat in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in veel andere landen, symbool voor de Eerste Wereldoorlog, omdat ze veelvuldig bloeiden op de slagvelden in Vlaanderen.
Lees meer...
Het Marshallplan, of hoe Amerika het westen won
Veel west-Europese landen ontvingen vanaf 1947 Amerikaanse steun uit het zogenaamde Marshallplan. Deze moest de economieën weer aan de gang helpen.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 23) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken (week 23) – 2021

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 36.945 abonnees
facebook  twitter 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net