/

Duitse gevechtshelm Luftwaffe terug op Soesterberg

De Luftwaffe-helm
De Luftwaffe-helm (Foto: NMM)

Het Nationaal Militair Museum (NMM) is dankzij een schenker in het bezit komen van een Duitse gevechtshelm van de Luftwaffe (1942-1945). De helm is gevonden in een boerenschuur in Lage Vuursche, vlakbij Soesterberg, waar Duitsers waren ingekwartierd. De helm maakt deel uit van de foto-expositie ‘Fliegerhorst Soesterberg’.

Duitse gevechtshelm

De Duitse gevechtshelm met adelaar, model 1942, draagt aan de linkerzijde een transfer met daarop een adelaar staande op een swastika (Hoheitsabzeichen). De helm is compleet en voorzien van leren binnenwerk en kinriem.

Het object is de komende te zien in een kleine foto-expositie over de vliegbasis tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog: Fliegerhorst Soesterberg. Op Soesterberg stationeerden de Duitsers vooral bommenwerpers waarmee ze onder meer Britse steden bombardeerden. Op 11 april 1945 verlieten de Duitsers het vliegveld. Ze vernielden de startbanen en bliezen de meeste gebouwen op. Hoewel veel sporen zijn uitgewist door henzelf zijn er enkele voorwerpen bewaard gebleven. De foto-expositie geeft een beeld van het verblijf van de Duitsers op de vliegbasis tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ook interessant: Hanna Reitsch – Testpilote van de nazi’s
Boek: Bakermat Soesterberg. Een eeuw militaire luchtvaart in Nederland 1913-2013

Bekijk meer over:

Museumnieuws, Tweede Wereldoorlog

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: