Dark
Light

EK Voetbal draait allemaal om ‘Coupe Henri Delaunay’

Vernoemd naar bedenker EK Voetbal
Auteur:
1 minuut leestijd
De coupe Henri Delaunay - Trofee van het EK Voetbal
De coupe Henri Delaunay - Trofee van het EK Voetbal (CC BY 2.0 - Piotr Drabik - wiki)

Vrijdag barst het Europees Kampioenschap voetbal los. Vierentwintig landen strijden om de titel en de daarbij behorende Coupe Henri Delaunay. Hoe komt die beker aan zijn naam?

Henri Delaunay
Henri Delaunay
Vrijdagavond staat de openingswedstrijd (Turkije-Italië) op het programma. Daarna volgen nog vijftig wedstrijden. Op 23 juli 2021 vindt de laatste wedstrijd plaats en dan weten we welke land de Coupe Henri Delaunay ontvangt. De beker draagt de naam van de Franse voetbalpersoonlijkheid Henri Delaunay (1883-1955). Deze Fransman speelde enige tijd voor Étoile des Deux Lacs en begon hierna aan een carrière als scheidsrechter.

Van 1924 tot 1928 was hij vervolgens lid van de FIFA en samen met zijn landgenoot Jules Rimet (1873-1956) was hij een van de bedenkers van het eerste wereldkampioenschap voetbal in 1930. Delaunay stond daarnaast aan de basis van het eerste Europees kampioenschap voetbal. In 1927 kwam hij al met het idee voor dat toernooi. Het zou echter nog tot 1960 duren voor het toernooi ook echt voor het eerst werd georganiseerd. De trofee van het kampioenschap werd naar de grondlegger van het Europese voetbalfeest vernoemd.

Henri Delaunay was ook de eerste secretaris-generaal van de UEFA, de Europese voetbalbond. Hij bleef dit tot zijn dood in 1955 en werd toen opgevolgd door zijn zoon Pierre.

De gouden trofee die eens in de vier jaar wordt uitgereikt aan de winnaar van het wereldkampioenschap voetbal is overigens vernoemd naar Jules Rimet, oud voorzitter van zowel de Franse voetbalbond als wereldvoetbalbond FIFA.

Meer sportgeschiedenis
Overzicht van Boeken over voetbal(geschiedenis) en voetballers

Huldiging EK 1988


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×