Dark
Light

Romario de Souza Faria – Braziliaanse stervoetballer

“O Baixinho” (Het Kleintje) was ook een rebel…
4 minuten leestijd
Romario in duel met Franco Baresi tijdens de WK-finale van 1994
Romario in duel met Franco Baresi tijdens de WK-finale van 1994 (Publiek Domein - wiki)

In 1988 kocht PSV, de club die in datzelfde jaar de Europa Cup I won, een Braziliaanse spits die later tot een van de beste aanvallers uit de voetbalgeschiedenis gerekend zou worden: Romario de Souza Faria. In 109 competitiewedstrijden voor de Eindhovense club scoorde Romario in de jaren 1988 tot 1993 liefst 98 keer. Als spits van het Braziliaanse Elftal maakte Romario zijn land in 1994 wereldkampioen. Hij maakte gedurende zijn actieve carrière meer dan duizend doelpunten. Wie is deze bijzondere man? En waarom wordt hij naast sterspeler ook beschouwd als een aardige en luie rebel?

Romario was de man die regelmatig ‘een beetje moe’ was, het koud had, geen appelmoes lustte, geregeld te laat kwam op de training of gewoon helemaal wegbleef en die ook een rokkenjager eersteklas was. Een bijzondere persoon dus, die vanwege zijn geringe lengte de bijnaam “O Baixinho” (Het Kleintje) kreeg. Maar bovenal was Romario een stervoetballer die, daarover zijn alle voetbalkenners het eens, de beste speler uit de geschiedenis van PSV is.

Jeugd en vroege carrière van Romario de Souza Faria

Romario, zijn volledige naam is Romário de Souza Faria, kwam ter wereld op 29 januari 1966 in Rio de Janeiro. Hij groeide op in de favelas van Jacarezinho, een van de sloppenwijken van deze Braziliaanse miljoenenstad. Net als andere arme jongetjes in Brazilië was Romario vooral druk met straatvoetbal. In 1979, hij was toen dertien, sloot hij zich voor het eerst bij een plaatselijke voetbalclub aan, Olaria AC. Vanaf 1980 kwam Romario uit in jeugdteams van de Braziliaanse topclub Vasco da Gama. In 1985 kreeg hij bij deze club een contract aangeboden.

Romario trainend in de sneeuw, voorafgaand aan de Europa Cup I wedstrijd tegen Real Madrid, 1989
Romario trainend in de sneeuw, voorafgaand aan de Europa Cup I wedstrijd tegen Real Madrid, 1989 (CC0 – Rob Croes / Anefo – wiki)

Na zijn opvallende optreden tijdens de Olympische Spelen van 1988 werd Romario door PSV gekocht, voor een bedrag van drie miljoen dollar. Romario speelde van 1988 tot 1993 voor de Eindhovense club en pakte daar drie landstitels en twee bekers. Tijdens zijn PSV-tijd viel Romario op door zijn vele en vaak fraaie doelpunten, maar ook door zijn gedrag. Hij was geregeld in het uitgaansleven te vinden, druk met vrouwen versieren en hield zich vaak niet aan groepsafspraken, versliep zich (minstens tien keer in zijn PSV-tijd) of kwam te laat…

Een van Romario’s meest opvallende wedstrijden voor PSV was de Europa Cup-wedstrijd tegen het Roemeense Steaua Boekarest op 1 november 1989. Drie dagen voor de wedstrijd tegen Steaua Boekarest was Romario voor het duel tegen RKC weggestuurd door trainer Guus Hiddink, omdat hij te laat was voor de wedstrijdbespreking. Tegen Steaua nam Romario sportieve wraak. PSV had de eerste wedstrijd verloren en kwam in Eindhoven op een 0-1 achterstand. Romario (3 goals) en Juul Ellerman keerden echter het tij in een spectaculaire wedstrijd, die in 5-1 voor PSV eindigde.

Romario bij FC Barcelona, op het WK van 1994 & terug naar Brazilië

Romario met de wereldbeker, 1994
Romario met de wereldbeker, 1994 (Publiek Domein – wiki)
Romario’s opvallende spel bij PSV leverde hem in 1993 een transfer op naar FC Barcelona, dat het jaar ervoor de Europa Cup 1 had gewonnen met Johan Cruijff als coach en Ronald Koeman als maker van het winnende doelpunt. PSV, toen getraind door Hans Westerhof, was wel een beetje klaar met de luie Romario, zo verhaalt het Eindhovens Dagblad:

“Twee dagen voor de Europese thuiswedstrijd tegen AC Milan ging Romário doodleuk een potje zaalvoetballen met vrienden, terwijl hij in de ochtend niet had getraind bij PSV ‘Ik had een beetje koppijn’, gaf Romário aan.”

Romario presteerde ook bij Barcelona, waar hij in de spits stond met Hristo Stoitchkov en Michael Laudrup, meer dan goed. In 46 competitiewedstrijden maakte hij 34 goals voor The Dream Team, zoals de bijnaam van Barcelona toen luidde. In 1995 maakte Romario een transfer naar Flamengo in Brazilië. De rest van zijn carrière speelde hij nog voor onder meer Valencia, Vasco da Gama, Fluminense en Miami. In het seizoen 2009-2010 beëindigde Romario zijn carrière bij de Braziliaanse club América FC, de favoriete club van zijn vader. Hier was hij toen ook directeur.

Romario
Romario (Foto: Agência Senado – www12.senado.leg.br)
Na zijn voetballoopbaan werd Romario actief binnen de Braziliaanse politiek. Voor de Socialistische Partij is hij lid van de Braziliaanse Senaat.

Na Romario: er komen meer Braziliaanse spelers naar Nederland

De komst van Romario naar PSV, Romario was de eerste Braziliaan in de eredivisie, leidde ertoe dat er daarna veel vaker Braziliaanse talenten naar Nederland werden gehaald. De meest bekende speler na Romario is de wonderspits Ronaldo, die eveneens door PSV gecontracteerd werd en onder meer op het WK 1998 uitblonk voor het Braziliaanse nationale team. Onder leiding van Ronaldo versloeg Brazilië toen Nederland in de halve finale (Ronaldo scoorde), om vervolgens met 3-0 van Frankrijk te verliezen.

Andere bekende Braziliaanse voetballers in de Eredivisie waren Wamberto (Ajax), Douglas (FC Twente), Alex (PSV), Maxwell (Ajax) en Afonso Alves (SC Heerenveen).

Ook interessant: Jan de Natris: ‘de Johan Cruijff van zijn tijd’
…of: 25 mei 1988: PSV wint de Europa Cup I
Boek: Beslissen in één seconde – Lucas Verweij

Andere Tijden Sport over Romario: “Samba in Eindhoven”

Bronnen

Internet
-https://www.britannica.com/biography/Romario
-https://www.psv.nl/nieuwspagina/artikel/romario-de-souza-faria.htm
-http://101voetbalmomenten.nl/101-voetbaliconen-86-romario-de-souza-faria/
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Rom%C3%A1rio_de_Souza_Faria
-https://www.ed.nl/psv/de-entree-van-een-fenomeen-bij-psv-debuut-van-romario-dertig-jaar-geleden~abff5a75/
-https://www.elfvoetbal.nl/Buitenland/26886/niet-dansje-doen-niet-wippie-doen-niet-scoren
-https://www.voetbalprimeur.nl/nieuws/866640/psv-haalt-rom-rio-terug-naar-eindhoven-e-n-van-de-grootste-voetballers-ooit-.html

×