Dark
Light

Sporen kamp uit Tachtigjarige Oorlog gevonden bij Spijk

Auteur:
2 minuten leestijd
Vondsten uit de Tachtigjarige Oorlog bij Spijk - Stookplaats
Vondsten uit de Tachtigjarige Oorlog bij Spijk - Stookplaats (Foto: RAAP)

Bij archeologisch onderzoek in de Beijenwaard bij het Gelderse Spijk zijn sporen van een legerkamp uit de Tachtigjarige Oorlog gevonden. In opdracht van Rijkswaterstaat legde archeologisch onderzoeksbureau RAAP een groot aantal restanten bloot van een zogeheten circumvallatielinie uit die tijd. De vondsten werpen licht op het soldatenleven aan het eind van de Nederlandse Opstand.

Vondsten uit de Tachtigjarige Oorlog bij Spijk - Musketkogels
Vondsten uit de Tachtigjarige Oorlog bij Spijk – Musketkogels (Foto: RAAP)
Het archeologisch onderzoek vindt plaats in het kader van de voorbereidingen van de aanleg van een overnachtingshaven bij Spijk. Tijdens vooronderzoek met proefsleuven in 2018 bleek al dat er verschillende restanten te verwachten waren. De circumvallatielinie, een steenfabriek, loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog en een historische dijk.

Vondsten uit de Tachtigjarige Oorlog bij Spijk - Pijpen
Vondsten uit de Tachtigjarige Oorlog bij Spijk – Pijpen (Foto: RAAP)
Van de vier verschillende vindplaatsen vinden archeologen met name de overblijfselen van de circumvallatielinie bijzonder. Deze linies, die bestonden uit versterkingen en loopgraven of grachten, werden meestal rond steden aangelegd. Ze dienden om te voorkomen dat vijandelijke legers versterkingen en voorraden ontvingen. De aangetroffen resten maakten deel uit van een circumvallatielinie rondom de Schenkenschans, op tegenwoordig Duits grondgebied. Bij Spijk maakte een kampement met een leger van drieduizend man onderdeel uit van de linie.

Beleg van Schenkenschans

Eric Norde van archeologisch onderzoeksbureau RAAP over de vondst van de restanten van de linie:

Belegering van Schenkenschans in 1635 en 1636
Belegering van Schenkenschans in 1635 en 1636 (Johannes Jacobus Schort)
“De Tachtigjarige Oorlog is een zeer bepalende periode in de Nederlandse geschiedenis. Het mooie is dat we deze vondsten nauwkeurig kunnen dateren. De linie is aangelegd en gebruikt in 1635-1636 tijdens het Beleg van Schenkenschans door het Staatse leger van prins Frederik Hendrik van Oranje. Het aantal vondsten loopt in de duizenden: van munten en musketkogels tot kookgerei en vrijwel volledige uitrustingen. We vonden ook overblijfselen van een soldaat, een jongeman tussen 17 en 22 jaar oud. Bij elkaar geven de vondsten een compleet beeld van het leven van gewone soldaten in die tijd: door de vondst van de resten van één van hen kom je vrijwel letterlijk oog in oog met de Tachtigjarige Oorlog.”

De archeologische werkzaamheden bij Spijk duren nog tot najaar 2021. Alle vondsten worden schoongemaakt, gecategoriseerd en bestudeerd. Uiteindelijk zullen de vondsten worden overgedragen aan het archeologisch depot van provincie Gelderland.

Lijst met artikelen over de Tachtigjarige Oorlog
Overzicht van boeken over de Tachtigjarige Oorlog

Vondsten uit de Tachtigjarige Oorlog bij Spijk - Waterput
Vondsten uit de Tachtigjarige Oorlog bij Spijk – Waterput (Foto: RAAP)
×