Vondsten uit de Tachtigjarige Oorlog bij Spijk - Stookplaats (Foto: RAAP)
Bij archeologisch onderzoek in de Beijenwaard bij het Gelderse Spijk zijn sporen van een legerkamp uit de Tachtigjarige Oorlog gevonden. In opdracht van Rijkswaterstaat legde archeologisch onderzoeksbureau RAAP een groot aantal restanten bloot van een zogeheten circumvallatielinie uit die tijd. De vondsten werpen licht op het soldatenleven aan het eind van de Nederlandse Opstand.
Vondsten uit de Tachtigjarige Oorlog bij Spijk – Musketkogels (Foto: RAAP)Het archeologisch onderzoek vindt plaats in het kader van de voorbereidingen van de aanleg van een overnachtingshaven bij Spijk. Tijdens vooronderzoek met proefsleuven in 2018 bleek al dat er verschillende restanten te verwachten waren. De circumvallatielinie, een steenfabriek, loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog en een historische dijk.
Vondsten uit de Tachtigjarige Oorlog bij Spijk – Pijpen (Foto: RAAP)Van de vier verschillende vindplaatsen vinden archeologen met name de overblijfselen van de circumvallatielinie bijzonder. Deze linies, die bestonden uit versterkingen en loopgraven of grachten, werden meestal rond steden aangelegd. Ze dienden om te voorkomen dat vijandelijke legers versterkingen en voorraden ontvingen. De aangetroffen resten maakten deel uit van een circumvallatielinie rondom de Schenkenschans, op tegenwoordig Duits grondgebied. Bij Spijk maakte een kampement met een leger van drieduizend man onderdeel uit van de linie.
Beleg van Schenkenschans
Eric Norde van archeologisch onderzoeksbureau RAAP over de vondst van de restanten van de linie:
Belegering van Schenkenschans in 1635 en 1636 (Johannes Jacobus Schort)โDe Tachtigjarige Oorlog is een zeer bepalende periode in de Nederlandse geschiedenis. Het mooie is dat we deze vondsten nauwkeurig kunnen dateren. De linie is aangelegd en gebruikt in 1635-1636 tijdens het Beleg van Schenkenschans door het Staatse leger van prins Frederik Hendrik van Oranje. Het aantal vondsten loopt in de duizenden: van munten en musketkogels tot kookgerei en vrijwel volledige uitrustingen. We vonden ook overblijfselen van een soldaat, een jongeman tussen 17 en 22 jaar oud. Bij elkaar geven de vondsten een compleet beeld van het leven van gewone soldaten in die tijd: door de vondst van de resten van รฉรฉn van hen kom je vrijwel letterlijk oog in oog met de Tachtigjarige Oorlog.โ
De archeologische werkzaamheden bij Spijk duren nog tot najaar 2021. Alle vondsten worden schoongemaakt, gecategoriseerd en bestudeerd. Uiteindelijk zullen de vondsten worden overgedragen aan het archeologisch depot van provincie Gelderland.
Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie
Al vanaf het begin heeft de Beeldenstorm eerder een georganiseerd en geregisseerd, dan een spontaan karakter. In veel plaatsen in Noord en Zuid huren de prille calvinistische kerkenraden werklui in om de beelden op enigszins ordelijke manier te verwijderen.
Het lijkt een wat domme vraag: Hoe lang duurde de 80-jarige oorlog? Maar zo dom is de vraag niet. Want wie denkt dat de oorlog netjes tachtig jaar duurde heeft het mis… Deze belangrijke oorlog, waarbij de Noordelijke Nederlanden zich ontworstelden aan het juk van de Spanjaarden, is de geschiedenisboeken ingegaan als de Tachtigjarige Oorlog. Dit omdat hij volgens de
Stadhouder Willem II van Oranje is de eerste zoon van stadhouder Frederik Hendrik en kleinzoon van Willem van Oranje. Hij trouwde al op veertienjarige leeftijd en was drie jaar stadhouder.