De nieuwsbrief van Historiek (week 25). Met artikelen over de Gouden Koets, 'Juneteenth', kabinetsformaties en veel meer.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (25/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
Onderwijsmuseum toont hoe jonge nazi’s gecreëerd werden

Onderwijsmuseum toont hoe jonge nazi’s gecreëerd werden

In het Duitsland van Hitler was het doel van het onderwijs het creëren van nazi’s. Dat verklaarde Rijksminister van Onderwijs Bernhard Rust in 1938. Jongens moesten klaargestoomd worden om de Führer en de natie te dienen als soldaat, voor meisjes was een toekomst als zorgzame huismoeder weggelegd. Om kinderen in het nationaalsocialistische gareel te krijgen, werd uitgepakt met een arsenaal aan propagandamiddelen. Lees artikel

De Gouden Koets als museumobject
Het wekt nog steeds verbazing dat in een stad waar de politieke kleur veeleer rood dan oranje was, juist bij de werkende klasse veel animo bestond voor zo’n duur vorstelijk geschenk. De koets was bedoeld voor het huwelijk van Wilhelmina met prins Hendrik, maar op die dag wenste zij het geschenk niet in ontvangst te nemen. De koets werd een dag later bij haar inhuldiging als koningin der Nederlanden aanvaard.
Lees meer...
Sony presenteert de Walkman (1979)
Op 21 juni 1979 presenteerde Sony de eerste Walkman, een draagbare cassette-speler met hoofdtelefoon die meegenomen kon worden tijdens bijvoorbeeld een fietstocht of wandeling.
Lees meer...
Erasmus: ‘Talent voor wetenschap, niet voor het martelaarschap’
Erasmus werd bewonderd en verguisd, maar in de laatste vijftien jaren van zijn leven ook links en rechts ingehaald door protestantse scherpslijpers als Luther en Zwingli en de katholieke orthodoxie anderzijds. De Rotterdammer zag de brandstapels opgeworpen worden, maar voelde zich niet geroepen zelf ‘martelaar’ te worden.
Lees meer...
De invloed van koninginnen op kabinetsformaties
Sinds 2012 heeft de Tweede Kamer de regie bij kabinetsformaties, het staatshoofd niet meer. Terugkijkend is de vraag: hoe stelden de koninginnen zich sinds de Tweede Wereldoorlog op bij dat cruciaalste proces in ons staatsbestel: de kabinetsformatie? Waren ze onpartijdig of drukten ze een eigen stempel?
Lees meer...
Hoofse liefde en fin’amor
‘Een uitvinding van de twaalfde eeuw’, zo hebben sommigen de liefde ooit genoemd. Die uitspraak is misschien overdreven, maar vast staat dat troubadours een onuitwisbare invloed uitoefenden op de wijze waarop de liefde tijdens de middeleeuwen in heel West-Europa bezongen werd.
Lees meer...
‘Juneteenth’ - Amerikanen herdenken einde slavernij voortaan jaarlijks
De Amerikaanse president Joe Biden heeft een wet ondertekend die van ‘Juneteenth’ een nationale feestdag maakt. De naam van de feestdag verwijst naar 19 juni 1865. De federale generaal Gordon Granger liet toen een verklaring uitgaan in Texas die bepaalde dat alle slaven in Texas vrij waren.
Lees meer...
Vrijheid - Een woelige geschiedenis
Veel oude beschavingen spraken duizenden jaren voor het begin van onze jaartelling al over ‘vrijheid’. Zij bedoelden dan de tegenstelling tussen vrije mensen of slaven, over het wel of niet zelf te kunnen beschikken over je leven, lichaam en lot. Ook voor de Oude Grieken was de juridische onderverdeling tussen slaaf en vrij man een belangrijk onderdeel van het vrijheidsbegrip.
Lees meer...
Nachtwacht meerdere keren doelwit vandalisme
Op 6 april 1990 werd het wereldberoemde schilderij De Nachtwacht door een verwarde 31-jarige man uit Den Haag besmeurd met zwavelzuur. Het was niet de eerste keer dat het beroemde schilderij van Rembrandt van Rijn beschadigd raakte door menselijk toedoen.
Lees meer...
De Slag bij Saratoga (1777)
De Slag bij Saratoga wordt door veel historici beschouwd als veruit de belangrijkste veldslag die tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog plaatsvond.
Lees meer...
De man die Thorbecke niet kon matigen
Vrijwel niemand kent de naam van Jan Nedermeijer van Rosenthal nog. Zo op het oog ten onrechte. Van Rosenthal was medeformateur van het eerste kabinet-Thorbecke, dat aantrad nadat de roemruchte grondwetswijziging van 1848 het politieke landschap van Nederland drastisch had veranderd.
Lees meer...
De angst voor de volgende oorlog
Angst dat een volgende oorlog wordt beheerst door een nieuwe generatie wapens die nog gevaarlijker en meedogenlozer is dan de vorige is van alle tijden. Na de Eerste Wereldoorlog werd er in Nederland druk gespeculeerd over gepantserde oorlogsmachines, vliegtuigen, gifgas en een dodelijke energiestraal.
Lees meer...
Helmut Kohl gaf de D-Mark zelf op
De invoering van de euro wordt vaak omschreven als een ruil. Helmut Kohl zou de Duitse mark opgegeven hebben in ruil voor instemming van de Franse François Mitterand met de hereniging van Duitsland. Maar dit beeld klopt niet.
Lees meer...
Waardevolle barokschilderijen aangetroffen in afvalcontainer
Een automobilist heeft vorige maand een bijzondere vondst gedaan toen hij pauzeerde langs de A7 bij de Duitse stad Beieren. In een prullenbak trof hij twee waardevolle zeventiende-eeuwse barokschilderijen aan.
Lees meer...

Uit het archief:

De Tocht naar Chatham: alles in de fik!
De Tocht naar Chatham kroonde Michiel de Ruyter tot held. Het is precies 350 jaar geleden dat de Nederlanders de Engelsen vernederd achter lieten.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 25) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken (week 25) – 2021

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 37.085 abonnees
facebook  twitter 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net