Dark
Light

Nachtwacht meerdere keren doelwit vandalisme

Drama op 6 april 1990 was niet het enige incident…
Auteur:
2 minuten leestijd
Beschadigingen na de aanslag met zoutzuur op De Nachtwacht in april 1990. Alleen het vernis werd beschadigd.
Beschadigingen na de aanslag met zoutzuur op De Nachtwacht in april 1990. Alleen het vernis werd beschadigd.

Op 6 april 1990 werd het wereldberoemde schilderij De Nachtwacht door een verwarde 31-jarige man uit Den Haag besmeurd met zwavelzuur. Het was niet de eerste keer dat het beroemde schilderij van Rembrandt van Rijn beschadigd raakte door menselijk toedoen: in 1911 en opnieuw in 1975 deden zich incidenten voor.

Op 13 januari 1911 stak een werkloze scheepskok, genaamd Roelof Antoon Sigrist met een schoenmakersmes in op het schildersdoek. En op 14 september 1975 bracht een psychisch gestoorde man met een tafelmes twaalf steken aan het doek toe, waarbij hij door het doek heen stak…

Flacons met gedestilleerd water als redmiddel

Na het incident in september 1975 nam het Rijksmuseum enkele maatregelen om toekomstige vernielzucht van schilderijen te voorkomen. Een daarvan was het plaatsen van flacons met gedestilleerd water naast de schilderijen. Dit kon op het doek worden gespoten als zuurremmer. Wat niemand hoopte, namelijk dat het middeltje gebruikt zou moeten worden, gebeurde in 1990 toch…

Start van Operatie Nachtwacht (Rijksmuseum Amsterdam)
Restauratie – Start van Operatie Nachtwacht (Rijksmuseum Amsterdam)

Vloeistof redt De Nachtwacht

Op 6 april 1990 kwam de voorzorgsmaatregel van pas. Toen een dienstdoende suppoost zag dat iemand een flacon met bijtend middel op Rembrandts creatie spoot, kon hij razendsnel ingrijpen. De suppoost sloeg de flacon uit de hand van de man en diende direct het bestrijdende middel toe.

Hiermee voorkwam hij extra schade aan het doek. Een geluk bij een ongeluk was dat de zwavelzuur alleen de vernislaag beschadigde en niet de onderliggende verflagen. De schade viel relatief gezien dus mee.

In juli 2019 begon een team van 29 specialisten de grootste restauratie van De Nachtwacht tot nu toe. Door de coronacrisis liepen de herstelwerkzaamheden vertraging op. De verwachting is dat de restauratie ergens in 2021 voltooid wordt.

Ook schilderij van Pablo Picasso beschadigd

Op 16 mei 1999 sloeg dezelfde verwarde man, die ontsnapt was uit een psychiatrische inrichting, opnieuw toe. Ditmaal bewerkte hij in het Stedelijk Museum in Amsterdam het schilderij Vrouwelijk naakt voor de tuin (1956) van Pablo Picasso met een aardappelschilmesje. Hij sneed een rond gat uit het schilderij.

Lees ook: Biografie van Rembrandt van Rijn
…of: Hoe werd Rembrandt populair?
Overzicht van Boeken over Rembrandt van Rijn

Bronnen â–¼

Internet
-https://anderetijden.nl/artikel/6696/De-Nachtwacht
-https://www.ad.nl/show/rembrandts-meesterwerk-al-tientallen-keren-hersteld~a878c66a/
-https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Nachtwacht#Slijtage_en_beschadigingen,_restauraties
-https://www.parool.nl/nieuws/de-nachtwacht-heeft-al-heel-wat-beproevingen-doorstaan~b589edd9/

Enne Koops (1978-2023) was historicus en docent geschiedenis en maatschappijleer aan het Rietschans College in Ermelo. Zijn interesse ging uit naar onderwerpen als religie- en cultuurgeschiedenis, oorlogen, migratie, en de geschiedenis van Noord-Amerika, Nederland en Duitsland. Publiceerde vele artikelen op Historiek. Zie ook: In memoriam

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.552 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×