De nieuwsbrief van Historiek (week 33). Met artikelen over een Viking op de fiets, Hansken de olifant, de Tweede Wereldoorlog in Bulgarije en veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (33/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Hansken – De beroemdste olifant van de 17e eeuw

Hansken – De beroemdste olifant van de 17e eeuw

De Aziatische olifant Hansken was in de zeventiende eeuw een enorme bezienswaardigheid. Het dier werd in 1632 vanuit Azië naar de Nederlanden verscheept, als geschenk voor prins Frederik Hendrik. Hierna reisde ze langs jaarmarkten, kermissen en tentoonstelling in binnen- en buitenland. Ook Rembrandt was onder de indruk. Hij maakte rond 1637 bovenstaande schets van de dikhuid. Lees artikel

Jacques Anquetil, de snelste ‘Viking’ aller tijden
Wielrenner Jacques Anquetil (1934-1987) was de allersnelste ‘Viking’ ooit. Dat hij nog steeds te boek staat als een van de beste renners aller tijden is bij wielerliefhebbers uiteraard bekend. Dat er een flinke kans is dat bij Anquetil ook Viking-bloed door de aderen stroomde, zullen in die kringen echter weinigen weten.
Lees bericht...
Sofia 1943: Redding in de allerlaatste minuut
Vanaf Bulgaars grondgebied werd in de jaren 1940-1945 geen enkele Jood gedeporteerd. Dit mede dankzij grootschalig verzet van de Bulgaarse bevolking.
Lees bericht...
Jan Kappeyne van de Coppello – De man van de dode vlieg
De liberale politicus Jan Kappeyne van de Coppello is vooral bekend geworden doordat hij een nieuwe Wet op het lager onderwijs indiende en door het parlement aanvaard wist te krijgen.
Lees bericht...
15 augustus 1945 – Capitulatie van Japan
Met de capitulatie van Japan kwam er op 15 augustus 1945 officieel een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Kort daarvoor hadden de Amerikanen de Japanners op de knieën gedwongen door atoombommen te gooien op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. Tienduizenden mensen kwamen hierbij om het leven.
Lees bericht...
Een kanarie in de kolenmijn – Herkomst en betekenis
De uitdrukking “dat is een kanarie in de kolenmijn” wordt vooral gebruikt als aanduiding voor een vroegtijdig alarmsignaal dat waarschuwt voor groot gevaar. De zegswijze gaat terug op de tijd dat mijnwerkers letterlijk een kanarie in een kooitje meenamen als ze zich ondergronds begaven.
Lees bericht...
Vrouwelijke personages in romans delven nog altijd onderspit
Hoewel vrouwen vanaf de jaren zestig een steeds belangrijkere en meer zichtbare rol gingen spelen in de maatschappij, is dat niet terug te zien in de literatuur: de positie van vrouwelijke personages in romans blijft achter bij die van mannen. Dat blijkt uit kwantitatief onderzoek van letterkundige Roel Smeets, die algoritmes losliet op boeken uit de jaren 1960 en 2010.
Lees bericht...
Archeologen vinden bijzondere inscriptie aan de Via Appia in Rome
Tijdens opgravingen van de Radboud Universiteit aan de Via Appia in Rome, een van de belangrijkste oude Romeinse wegen, is een bijzondere inscriptie ontdekt. Het gaat om een inscriptie die behoorde bij een van de grafmonumenten die al langere tijd door de archeologen wordt onderzocht.
Lees bericht...
Memoires van een Joodse blokoudste in Auschwitz
In 2021 bracht de Londense afdeling van de Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster de memoires uit van Magda Hellinger, een Slowaakse dame van joods geloof, die tijdens de Tweede Wereldoorlog twee jaar en negen maanden Auschwitz-Birkenau overleefde.
Lees bericht...
Schrijverssteen voor Anton de Kom in Nieuwe Kerk
De Surinaams-Nederlandse schrijver, vrijheidsstrijder en verzetsman Anton de Kom krijgt een gedenksteen in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. De steen wordt eind november onthuld door de ambassadeur van Suriname.
Lees bericht...
Mayday – Betekenis en herkomst
De term Mayday is vrij bekend. Dit woord wordt al jaren gebruikt als internationaal noodsignaal. Maar wie bedacht dit woord eigenlijk? En waar slaat het op?
Lees bericht...

Uit het archief:

‘Goeie Mie’ (1839-1915) – Gifmengster uit Leiden
Het verhaal van de Leidse gifmengster Maria Catharina Swanenburg, ook wel bekend als Goeie Mie. De grootste seriemoordenares uit de Nederlandse geschiedenis.
Lees bericht...
Fascisme, wat is dat eigenlijk?
Het fascisme is een politiek stelsel dat zich kenmerkt door een autoritair nationalisme en sterk antidemocratisch karakter heeft.
Lees bericht...
De Moffenzeef – Tóch naar Radio Oranje Luisteren
Vanaf 1942 gebruikten sommige Nederlanders een moffenzeef om de stoorsignalen van de Duitsers te elimineren. Zo kon men tóch naar Radio Oranje luisteren.
Lees bericht...
J. Edgar Hoover (1895-1972) – De legendarische FBI-directeur
J. Edgar Hoover was 37 jaar lang directeur van de FBI, de opsporingsdienst die Amerikanen moet beschermen tegen vijanden binnen de landsgrenzen.
Lees bericht...

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 42.489 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net