Dark
Light

Mayday – Betekenis en herkomst

Auteur:
1 minuut leestijd
Oude verkeerstoren van Croydon Airport
Oude verkeerstoren van Croydon Airport (CC BY-SA 4.0 - YoavR - wiki)

De term Mayday is vrij bekend. Dit woord wordt al jaren gebruikt als internationaal noodsignaal. Maar wie bedacht dit woord eigenlijk? En waar slaat het op?

Het Engels aandoende woord heeft in ieder geval niets te maken met de maand mei (May) of met het in veel landen bekende feest May Day. De noodroep is een verkorting van de Franse woordcombinatie m’aider of venez m’aider (kom mij helpen). Het woord werd in de jaren twintig van de vorige eeuw geïntroduceerd door Frederick Stanley Mockford, een Britse verkeersleider die bedacht dat het handig was als piloten een codewoord hadden dat gebruikt kon worden als ze in de problemen waren.

De Brit werkte op dat moment op Croydon Airport, destijds de belangrijkste internationale luchthaven van het Verenigd Koninkrijk. Hier landden in die periode vooral veel vliegtuigen die afkomstig waren uit Parijs. Om die reden koos Mockford vermoedelijk voor een Frans woord, dat ook voor Engelsen goed uit te spreken was.

Bronnen â–¼

-https://www.britannica.com/topic/Mayday
-https://historianet.nl/cultuur/taal/wie-bedacht-mayday-als-noodsignaal
-https://www.etymologiebank.nl/trefwoord/mayday

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×