De nieuwsbrief van Historiek (week 7). Met artikelen over Antwerpse ommegangen, een zonnewagen uit de Bronstijd, Pompeï, het Oog van Horus & veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (7/2023) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
https://historiek.net/dit-zag-vermeer-toen-hij-zijn-gezicht-op-delft-maakte/154120/

Dit zag Vermeer toen hij zijn ‘Gezicht op Delft’ maakte

Online is sinds deze week een reconstructie te zien van de Hooikade, de plek waar Vermeer rond 1660 zijn beroemde 'Gezicht op Delft' schilderde. Hierdoor krijgt men een indruk van wat de kunstenaar precies zag toen hij werkte aan zijn schilderij. Lees artikel

Dagelijkse schoonheid in Pompeï en Herculaneum
Schoonheid was voor de bewoners van Pompeï zeker niet alleen een esthetische zaak. Het was ook een morele kwestie. Plato schreef al dat het aanschouwen van schoonheid voor je welzijn even belangrijk is als gezond eten. Want kijken naar mooie dingen zorgt volgens hem voor mooie gedachten.
Lees bericht...
De zonnewagen van Trundholm (ca. 1400 v.Chr.)
De zonnestrijdwagen van Trundholm is een van de absolute topstukken van het Nationaal Museum van Denemarken. Het bronzen beeldje van een paard en wagen is ongeveer 3400 jaar oud en werd in september 1902 door een boer gevonden op het Deense eiland Seeland. Die zag de grote waarde van het object niet onmiddellijk in.
Lees bericht...
De Dames Rothschild, gepassioneerde kunstliefhebbers
De Rothschilddames waren gedreven kunstverzamelaars maar ook mecenassen en bewaarders van cultureel erfgoed die hun collecties aan musea hebben geschonken.
Lees bericht...
Antwerpse pelgrims vergaapten zich aan ‘belangrijke delen’ van Heilige Voorhuid
In de zestiende eeuw vonden er geregeld religieuze processies plaats in Antwerpen. Een daarvan draaide om het besnijdenisfeest, dat in het teken stond van een geliefd Antwerpse reliek: de Heilige Voorhuid.
Lees bericht...
Oog van Horus – Een krachtig Egyptisch symbool
Het oog van Horus (ook: oedjat-oog of wedjat-oog) is een bekend symbool uit de Egyptische mythologie. Het zogenaamde ‘alziend oog’ is door de Egyptenaren veelvuldig afgebeeld op amuletten die de drager bescherming en goede gezondheid moesten bezorgen.
Lees bericht...
‘Geef geschiedenis Nederlands-Indië prominentere plek in onderwijs’
De geschiedenis van Nederlands-Indië en Indonesië moet een prominentere plek krijgen in het onderwijs. Ook pleit een adviescommissie voor de invoering van een landelijke themaweek over de koloniale geschiedenis van Nederland.
Lees bericht...
Kassiewijle – Bijzonder synoniem voor de dood
Als er een eind is gekomen aan iemands aards bestaan, wordt in de volksmond ook weleens gezegd dat de persoon in kwestie ‘kassiewijle’ is. Hij of zij is overleden. Dit synoniem voor de dood is afkomstig uit het Jiddisch.
Lees bericht...
Simon Carmiggelt in vizier van Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD)
Als we de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) moeten geloven, heeft de Amsterdamse schrijver Simon Carmiggelt jarenlang zowel in binnen- als buitenland inlichtingenwerk verricht voor de PvdA.
Lees bericht...
Schadenfreude – Plezier beleven aan andermans leed
Schadenfreude is misschien wel een van de mooiste leenwoorden uit het Duits, al is dat natuurlijk subjectief. Het woord wordt gebruikt om aan te geven dat iemand plezier beleeft aan andermans leed… Een soort leedvermaak dus, al dekt dat woord de lading niet helemaal.
Lees bericht...
Hoe PvdA-premiers de monarchie redden
Nederland heeft tot dusver drie PvdA-premiers gehad. Die bepleitten niet alleen dat ‘de sterkste schouders de zwaarste lasten moesten dragen’, er was nog een factor die hen verbond. De drie staan bekend als de redders van de constitutionele monarchie.
Lees bericht...
Nooit eerder waren er zoveel Vermeers bij elkaar te zien
Het Rijksmuseum in Amsterdam wijdt voor het eerst in zijn geschiedenis een overzichtstentoonstelling aan de zeventiende-eeuwse meester. Voor de tentoonstelling heeft het museum in totaal achtentwintig werken bijeen weten te brengen.
Lees bericht...
Beleg van Delft (1359)
In het voorjaar van 1359 besloot graaf Albrecht van Beieren de stad Delft de oorlog te verklaren. Zijn troepen belegerden vervolgens de stad.
Lees bericht...
Een bezoek aan de tunnels van de Vietcong
Zevenenveertig jaar na de val van Saigon, ben ik op de site van het tunnelcomplex van Củ Chi, een stelsel van driehonderd kilometer met de hand gegraven gangen, een relict uit de Vietnamoorlog. Een ‘must see’ op een vijftigtal kilometer van Ho Chi Minhstad.
Lees bericht...

Uit ons archief:

Waarom heeft Rotterdam netnummer 010? (en Amsterdam 020)
Amsterdam had als allereerste stad in Nederland een telefoonaansluiting. Waarom heeft Rotterdam dan toch netnummer 010 en Amsterdam 020?
Lees bericht...
De heksenwaag van Oudewater
Bij de heksenwaag van Oudewater konden van hekserij verdachte personen zich laten wegen en een zogenaamd 'Certificaet van Weginghe' bemachtigen.
Lees bericht...
Walden, het ‘Utopia’ van schrijver Frederik van Eeden
Schrijver en psychiater Frederik van Eeden was een wereldverbeteraar. In 1898 stichtte hij bij Bussum zijn eigen kolonie: Walden.
Lees bericht...
De IJzeren Rijn – Geschiedenis van een treinsoap
Wat is de IJzeren Rijn, wat hebben Nederland en Duitsland daarmee te maken en waarom sleept de kwestie over de Belgische treinverbinding over Nederlands grondgebied al zo lang?
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 7) – 2023

Nieuwe geschiedenisboeken (week 7)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Maak Historiek mede mogelijkUw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft.

Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 45.309 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net