Dark
Light

Dit zag Vermeer toen hij zijn ‘Gezicht op Delft’ maakte

Auteur:
1 minuut leestijd
Reconstructie van Delft in 1660 - Zicht op de Stadspoort
Reconstructie van Delft in 1660 - Zicht op de Stadspoort (Stichting Verborgen Stad)

Het schilderij Gezicht op Delft is één van de topstukken van Johannes Vermeer. Het werk hangt in het Mauritshuis in Den Haag, vlakbij het beroemde Meisje met de parel. Online is sinds deze week een reconstructie te zien van de Hooikade, de plek waar Vermeer rond 1660 zijn beroemde stadsgezicht schilderde. Hierdoor kan men een indruk krijgen van wat de kunstenaar precies zag toen hij werkte aan zijn schilderij.

De digitale reconstructie stelt bezoekers in staat om in 360° rond te kijken over de kade. Op verschillende locaties kan ook informatie opgevraagd worden, bijvoorbeeld over de bloei die Delft in de tijd van Vermeer doormaakte of over de vele reizigers en migranten die de stad bezochten. Ook wordt uitgelegd waarom Vermeer juist deze plek koos voor zijn stadsgezicht.

De reconstructie is gemaakt door Stichting Verborgen Stad, in samenwerking met Erfgoed Delft en het Vermeercentrum. Binnenkort wordt ook een reconstructie gemaakt van de Markt in Delft, met het huis waar Vermeer opgroeide.

Bekijk de digitale reconstructie hier
Digitale reconstructie gelanceerd van Delft in 1660 met daarbij het beroemde stadsgezicht van Vermeer
Digitale reconstructie gelanceerd van Delft in 1660 met daarbij het beroemde stadsgezicht van Vermeer (Stichting Verborgen Stad)
×