Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 7) – 2023

4 minuten leestijd
geschiedenisboeken
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.


<<< Signalementen week 6 | Signalementen week 8 >>>

Selectie week 7


  • De geuren van de kathedraal

    Een vlaag van natte hond wurmt zich door dikke blauwe wierookwolken in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. De penetrante geur van lijken in ontbinding vermengt zich met de parfumwalm van opgetutte kooplui. Aan een van de tientallen zijaltaren rinkelt voor de honderdste keer een bel. Orgelspel en klokkengelui overstemmen de kreet van een marktkramer bij het portaal. In het schemerduister, langs monumentale schilderijen en fluwelen gordijnen, turen heiligen naar de wirwar van kerkgangers. En wat te denken van de vrouwen die afgehakte vingers onder het altaar verstoppen?

    Fragment: Antwerpen pelgrims vergaapten zich aan Heilige Voorhuid

    Bekijk boek



  • De schreeuw van de sax

    Het levensverhaal van de sax: 180 jaar rebellie
    Een saxofoon vertelt zijn leven vanaf zijn geboorte halverwege de 19de eeuw tot nu. Hij beschrijft ontmoetingen met historische figuren die een belangrijke rol hebben gespeeld. Hij begint zijn carrière in de klassieke muziek, beleeft de gruwelen van de wereldoorlogen, schittert tijdens de gloriejaren van de jazz en kleurt met zijn eeuwige schreeuw de popmuziek.

    Bekijk boek



  • Grootmeester

    Het kleurrijke leven van Gerard Spong
    In Grootmeester ontrafelen Leistra en Jimmink op meeslepende wijze het geheim van Gerard Spong, een van de topadvocaten van Nederland die al vijftig jaar in het vak zit. Grootmeester is het meeslepende verhaal van een kleurrijk leven, opgetekend door Gerlof Leistra en Patricia Jimmink. De Nederlandse strafpleiter Gerard Spong werd geboren in Paramaribo, als zoon van de enige psychiater van Suriname. Zijn jeugd bracht hij door op het terrein van ’s Lands Psychiatrische Inrichting.

    Bekijk boek



  • Het reisboek van Willem van Oranje

    Vanaf het moment dat Willem van Oranje op zijn elfde het ouderlijk huis verliet, was hij altijd onderweg. Hij woonde nu eens in Breda, dan weer in
    Brussel, Delft, Vlissingen, Geertruidenberg of Antwerpen. Al in zijn jeugd bracht hij veel tijd door op het slagveld, maakte hij lange veldtochten, en was
    hij betrokken bij belegeringen en verwoestingen. Tegelijkertijd zette hij nieuwe steden op de kaart, stichtte hij scholen en nam hij het initiatief tot de
    oprichting van de Universiteit van Leiden.

    Bekijk boek



  • Koude Oorlogsbuit

    Totalitarisme – over Stalin, archieven en Hannah Arendt
    Totalitarisme. Dit begrip is de belangrijkste ideologische buit uit de Koude Oorlog, omdat het nazisme en communisme gelijkschakelt als twee even abjecte extremen ter rechter- en ter linkerzijde van onze westerse democratie. Een aanhoudende stroom aan artikelen, interviews, boeken en documentaires heeft die ‘zekerheid’ onwankelbaar gemaakt in de media en publieke opinie.

    Bekijk boek



  • Onze Revolutie

    Bloemlezing uit de Indonesische geschiedschrijving over de strijd voor de onafhankelijkheid, 1945-1949
    Onze Revolutie bevat een selectie artikelen over de Indonesische revolutie (1945-1949) en de betekenis van deze revolutie voor de latere ontwikkeling van het land. De artikelen, geschreven door Indonesische ooggetuigen en academici van verschillende generaties, laten de complexiteit van de revolutie en de strijd voor de onafhankelijkheid zien, maar ook de ontwikkelingen in de geschiedschrijving en de beoordeling van deze gebeurtenissen in Indonesië.

    Bekijk boek



  • Van wafel tot koek

    Gebak uit het hart van de Lage Landen voor alle feesten van het jaar
    Regula verbeeldt met haar verhalende fotografie en recepten het landschap van de rijke bakcultuur van de Lage Landen. Van het donkere roggebrood en de honingkoek die de ruggengraat vormden van een dagelijks feest op het bord tot lang vergeten recepten. Er zijn wafels en winterbroden voor de twaalf dagen van Kerstmis, pannenkoeken voor Lichtmis en Carnaval, krakelingen voor de vastentijd, vlaai en gefrituurde bollen voor Kerstmis en alle kruidige lekkernijen die ons meteen aan Sinterklaas en Sint-Maarten doen denken.

    Bekijk boek



  • Vermeer en de Delftse topografie

    Een bouwhistorische analyse van de bebouwing op het Gezicht op Delft en Het Straatje van Johannes Vermeer
    Wim Weve bestudeerde ‘Het Gezicht op Delft‘ en ‘Het Straatje‘ van Johannes Vermeer met een bouwhistorisch oog en ontdekte nieuwe interessante aspecten. ‘Het Gezicht op Delft’ blijkt een accuraat gezicht op die stad te zijn. Vermeer heeft daarop geen gebouwen aangepast of verdraaid en heeft de brug tussen de stadspoorten correct afgebeeld. Het huist met de trapgevel op ‘Het Straatje’ moet een bestaand huis geweest zijn.

    Bekijk boek



  • A village in the Third Reich

    In A Village in the Third Reich beschrijft de Britse Julia Boyd hoe ingrijpend de levens van bewoners van Oberstdorf veranderden onder Hitler. Ze werd geholpen door de in het dorp geboren Angelika Patel, schrijfster van Ein Dorf im Spiegel seiner Zeit: Oberstdorf 1918-1952. Oberstdorf is een Duits dorp in het zuidwesten van Beieren dat gemaakt lijkt om op een ansichtkaart te worden afgebeeld. Omringd door imposante bergen trok het ook in de vorige eeuw al volop toeristen. Onder hen koningin Wilhelmina die hier in 1930 haar vakantie in de schone Alpenlucht doorbracht.

    Bespreking: Oberstdorf, een dorpje in het Derde Rijk

    Bekijk boek



  • Wolkenkrabber op de savanne

    Vier decennia correspondentschap in Oost-Afrika
    In 1973 zette Koert Lindijer voor het eerst voet in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, destijds een slome tuinstad. Tien jaar later ging hij er wonen; het begin van veertig jaar correspondentschap waarvan Nairobi, inmiddels een miljoenenstad, het kloppende hart werd.
    Als Afrika-correspondent doet Lindijer verslag vanuit de loopgraven met Eritrese rebellen en van de genocide in Rwanda. Hij vertelt over zijn vriendschap met de Maasai, over het leven van alledag en over de wijze waarop eeuwenoude tradities het stedelijke leven blijven bepalen.

    Bekijk boek



<<< Signalementen week 6 | Signalementen week 8 >>>

×