De nieuwsbrief van Historiek (week 32). Met artikelen over toverij en bijgeloof, oud-premier Willem Drees, de Elisabethsvloed van 1421, de lancering van Viditel en veel meer geschiedenis
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (32/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
Hoe de gereformeerde kerk worstelde met toverij en bijgeloof

Hoe de gereformeerde kerk worstelde met toverij en bijgeloof

In de zestiende en zeventiende eeuw kende de vervolging van tovenaars, heksen en magiërs een enorme climax, al verschilde die van plaats tot plaats en van tijd tot tijd. In Friesland ontbraken eind zestiende eeuw vervolgingen zelfs, de Staten namen de ‘duivelbezweerders, waarzeggers, handkijkers en boterlezers’ niet au serieux, zo blijkt uit een Statenresolutie van 14 april 1584. Iets verder naar het oosten dacht de hoofdeling Hiddo Jensema er een generatie eerder in het kleine West-Groningse dorpje Oldehove anders over... Lees artikel

Elisabeth en de Vloed - De ramp van 1421 in beeld
Het Dordrechts Museum herdenkt dit jaar de Sint-Elisabethsvloed uit 1421 met een tentoonstelling waarin de vier Elisabethspanelen uit het Rijksmuseum centraal staan. Deze panelen uit de late vijftiende eeuw tonen de overstroming en het leven van de heilige Elisabeth van Thüringen, naamgeefster van de ramp.
Lees meer...
Willem Drees is meer dan een straatnaam
Wie weet nog wie Willem Drees was? Bij een vorig jaar gehouden opinieonderzoek naar de beste premier van Nederland werd hij maar betrekkelijk weinig genoemd. In de top drie kwam hij niet voor, anders dan bijvoorbeeld zijn partijgenoot Wim Kok. Drees is ook al uit de canon van de vaderlandse geschiedenis verwijderd. Voor het grote publiek begint hij een schim uit het verleden te worden.
Lees meer...
Poveglia: de doodskist van Venetië.
Op vaarafstand van het drukbezochte San Marcoplein in Venetië, en gelegen net naast het elf kilometer lange Lido, bevindt zich het eiland Poveglia. De kans dat u al eens op Poveglia geweest bent is klein. Het eiland is immers verboden gebied voor toeristen. De bijnaam van het eiland, het Eiland des Doods, klinkt ook niet direct aantrekkelijk.
Lees meer...
Nicopolis - Het einde van een kruistocht (1396)
Bij Nicopolis, een stadje aan de oevers van de Donau in het noorden van Bulgarije, eindigde in 1396 één van de laatste grootschalige kruistochten uit de Middeleeuwen. Een voornamelijk uit Hongaars-Franse ridders bestaand kruisvaardersleger, samen met vrijwilligers en huursoldaten uit zowat alle Europese vorstendommen, leed er een verpletterende nederlaag tegen de Ottomaanse troepenmacht van sultan Bayezid I (1350-1403).
Lees meer...
Latrine-incident Erfurt schokte Europese elite
Op 11 juli 1184 deed zich in het Heilige Roomse Rijk, om precies te zijn in Erfurt (in het landgraafschap Thüringen), een groot drama voor. Tijdens een belangrijke vergadering van de aristocratie in de Sint-Pieterskerk in Erfurt stortte een deel van de kerk in.
Lees meer...
Viditel - Eerste publieke 'onlinedienst' van Nederland
Op 7 augustus 1980 werd de eerste publieke onlinedienst in Nederland gelanceerd. De dienst, gebaseerd op basis van Britse teletekst-technologie, werd Viditel genoemd en ontwikkeld door PTT Telecom, dat de technische infrastructuur beheerde, maar ook de marketing van de dienst verzorgde.
Lees meer...
Revolver waarmee Billy the Kid werd gedood onder de hamer
Billy the Kid heette eigenlijk William H. Bonney. Zijn bijnaam is verbonden aan talloze wildwest-verhalen, films en ballades. De cowboy was een leider in een vee-oorlog in New Mexico, de zogenaamde Lincoln County War.
Lees meer...
Wyndham Halswelle, de man die in zijn eentje een Olympische finale liep
Olympisch kampioen worden is altijd mooi. Maar Wyndham Halswelle had het zich tijdens de Olympische Spelen van 1908 in Londen ongetwijfeld anders voorgesteld. De Britse atleet bereikte de finale van de 400 meter, maar liep de beslissende race helemaal alleen…
Lees meer...
Film 'Slag om de Schelde' trekt 400.000 bezoekers
De speelfilm draait om de een strijd die tussen 2 oktober en 8 november 1944 plaatsvond in Zeeland en West-Brabant. Hoewel deze Slag om de Schelde één van de grootste militaire operaties uit de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied was en bovendien bepalend was voor de verdere bevrijding, was de operatie tot voor kort niet heel erg bekend in Nederland.
Lees meer...
Botje bij botje leggen - Herkomst en betekenis
Als 'botje bij botje' wordt gelegd, deelt men in de kosten. Ieder legt een deel in waardoor een openstaande post volledig wordt betaald. Waar komt deze uitdrukking vandaan en om wat voor soort botje gaat het hier?
Lees meer...

Uit het archief:

Transmannen - 'Manwijven' in de vroege middeleeuwen
Vrouwen die als man door het leven werden weliswaar als onhandelbaar en koppig beschouwd, maar uit Scandinavische teksten kunnen we afleiden dat deze vrouwen, die ook wel karlkonur (manwijven) genoemd werden, desondanks maatschappelijk geaccepteerd waren.
Lees meer...
De Vasa, het Zweedse oorlogsschip dat de zee nooit zag (1628)
Het Zweedse oorlogsschip de Vasa vertrok op 10 augustus 1628 uit de haven van Stockholm voor een eerste proefvaart. Het zonk vrijwel direct.
Lees meer...
Transgender in Nederland. Een buitengewone geschiedenis
Het lijkt misschien alsof de recente explosie van aandacht voor transgenders in Nederland uit de lucht is komen vallen. In werkelijkheid is er sprake van een scherpe piek in een langere lijn.
Lees meer...
Felix Hoffmann - Uitvinder van de Aspirine (én heroïne)
De Duitse chemicus Felix Hoffmann is de geschiedenisboeken ingegaan als de man die de wereld de Aspirine schonk. De pijnstiller bestaat uit acetylsalicylzuur. Het effect van die stof was al veel langer bekend, maar Hoffmann bracht het middel in 1899 onder de naam Aspirine op de markt, waardoor het enorm populair werd.
Lees meer...

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 37.829 abonnees
facebook  twitter 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net