Dark
Light

Film ‘Slag om de Schelde’ trekt 400.000 bezoekers

Auteur:
1 minuut leestijd
Filmposter 'Slag om de Schelde' - detail
Filmposter 'Slag om de Schelde' - detail

De Nederlandse speelfilm De Slag om de Schelde heeft 400.000 bezoekers getrokken en is daarmee platina. De uitreiking van de zogeheten Platina Film Award vond maandagavond plaats. Hoofdrolspeler Gijs Blom overhandigde de prijs aan zijn medespeler Susan Radder.

De film ging december vorig jaar in Vlissingen in première. Het was de bedoeling dat het grote publiek de film hierna ook kon bekijken, maar vanwege de coronacrisis werd de bioscooprelease uitgesteld. Een half jaar later was De Slag om de Schelde alsnog in de bioscoop te bekijken. In juni ontvingen de makers al een Gouden Award, omdat de speelfilm toen 100.000 bezoekers had getrokken. De afgelopen maanden liepen de bezoekerscijfers verder op.

De speelfilm draait om de strijd die tussen 2 oktober en 8 november 1944 plaatsvond in Zeeland en West-Brabant. Hoewel deze Slag om de Schelde één van de grootste militaire operaties uit de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied was en bovendien bepalend voor de verdere bevrijding, was de operatie tot voor kort niet heel erg bekend in Nederland. De ondertitel van de film luidt dan ook The Forgotten Battle. In de film worden drie personen gevolgd die de slag op verschillende manieren meemaakten, zoals Marinus, een jonge Nederlandse man die aan de kant van de Duitsers vecht (Gijs Blom) en William, een verdwaalde Britse zweefvliegtuigpiloot (Jamie Flatters). Een andere hoofdrol is weggelegd voor het Zeeuwse verzetsmeisje Teuntje, gespeeld door Susan Radder.

Het is de eerste keer sinds het begin van de coronacrisis dat een Nederlandse film meer dan vierhonderdduizend bezoekers trekt. Later dit jaar is de film ook te bekijken via Netflix.

Bekijk ook: Slag om de Schelde (2 okt. 1944 – 8 nov. 1944)
Boek: Slag om de Schelde 1944

Trailer van de film:

×