Dark
Light

Revolver waarmee Billy the Kid werd gedood onder de hamer

Auteur:
1 minuut leestijd
Revolver waarmee Billy the Kid zou zijn gedood
Revolver waarmee Billy the Kid zou zijn gedood (Foto: Bonhams)

Eind deze maand wordt in Los Angeles een revolver geveild waarmee sheriff Pat Garett in 1881 de bandiet Billy the Kid zou hebben gedood. De zogeheten Colt single action revolver moet tussen de twee en drie miljoen dollar opbrengen.

Billy the Kid
Billy the Kid
Billy the Kid heette eigenlijk William H. Bonney. Zijn bijnaam is verbonden aan talloze wildwest-verhalen, films en ballades. De cowboy was een leider in een vee-oorlog in New Mexico, de zogenaamde Lincoln County War. Al op twaalfjarige leeftijd zou hij zijn eerste moord hebben begaan. Volgens de overlevering vermoordde hij gedurende zijn dubieuze carrière in totaal eenentwintig mensen. Aangezien “The Kid” slechts eenentwintig jaar oud werd is dat één moord per levensjaar. Van vier van deze moorden kan echter maar echt bewezen worden dat Billy the Kid ze pleegde. Bij leven was de bandiet al een legendarisch figuur. Zijn ontsnapping uit de gevangenis in 1880 droeg hier zeker aan bij. Bij deze ontsnapping doodde hij twee hulpsheriffs. Enkele maanden later werd de ‘outlaw’ op een ranch in Fort Summer gedood door sheriff Pat Garrett, een voormalige partner in crime van The Kid.

Veilinghuis Bonhams omschrijft het te veilen wapen als een…

“…overblijfsel van een van de belangrijkste en meest bekende verhalen van het Wilde Westen.”

Behalve de revolver van Pat Garrett wordt ook het wapen geveild dat Billy the Kid bij zich had tijdens zijn ontsnapping. Dit wapen moet tussen de 200.000 en 300.000 dollar opleveren.

Film: Pat Garrett & Billy The Kid

×