De nieuwsbrief van Historiek (week 46). Met artikelen over handel op de Zuiderzee, een 19e-eeuwse Sinterklaasdiscussie, een prehistorische boerderij en veel meer geschiedenis
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (46/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
De Sinterklaasdiscussie van de 19e eeuw

De Sinterklaasdiscussie van de 19e eeuw

Verscheidene onderzoekers van de volkscultuur publiceerden in de negentiende eeuw uiteenlopende werken waarin de oorsprong en het vieren van het Sint-Nicolaasfeest op een rij werden gezet. Met veelal de constante onderliggende vraag: “wie is toch St. Nikolaas en waar is de oorsprong van dit feest toch te vinden?” En is Sinterklaas nou eigenlijk “Heidensch of christelijk”? Lees artikel

- advertentie -

Drees

Gerretsen schreef zijn autobiografie in een zakelijke stijl, want wat hij meemaakte is vaak zo bijzonder dat het geen verfraaiing nodig heeft. ‘Krankzinniger dan je je kunt voorstellen. […] Een onweerstaanbaar boek.’ – Jeroen Vullings in Nieuwsweekend. >>>

Het lot van Napoleon's 'adelaarsjong' en andere koningskinderen
Als Napoleon ten val komt, is zijn driejarig zoontje een nachtmerrie voor de Europese machthebbers. In Wenen wordt het prinsje, dat bij zijn geboorte voorbestemd was om de machtigste man ter wereld te worden, weggestopt in een gouden kooi. Hij wordt ‘heropgevoed’ en krijgt zelfs een nieuwe naam.
Lees meer...
De Zuiderzee als transportlandschap
Binnenvaart over de Zuiderzee is zeer belangrijk geweest voor de spectaculaire groei van de vroegmoderne Nederlandse economie (1550-1700). Dat concludeert promovendus Wouter Waldus.
Lees meer...
Ruim 20 nieuwe grafheuvels ontdekt op de Veluwe
In het Speulder- en Sprielderbos bij Putten (Gelderland) zijn vorige maand door studenten archeologie van de Universiteit Leiden meer dan twintig nieuwe grafheuvels ontdekt. In een week tijd onderzochten de studenten, bijgestaan door ongeveer vijftig vrijwilligers, tweeënveertig heuvels, waarvan ongeveer de helft nog onbekende echte grafheuvels bleken te zijn.
Lees meer...
Parijs in de Middeleeuwen
De term ‘Middeleeuwen’ komt uit de Renaissance en was niet bepaald als compliment bedoeld. Na hun herontdekking van het antieke erfgoed deden Italiaanse humanisten uit de veertiende en vijftiende eeuw de duizendjarige periode die hen scheidde van het glorieuze Romeinse verleden af als niet meer dan een tussenperiode.
Lees meer...
Prehistorische boerderij en sieraden opgegraven bij Poortvliet
Archeologen hebben bij Poortvliet, in de Zeeuwse gemeente Tholen, houten restanten van een boerderij uit de tweede of eerste eeuw voor Christus gevonden. De boerderij uit de Late IJzertijd was ongeveer 14 meter lang en 5,5 meter breed.
Lees meer...
Máxima wilde hoe dan ook de top bereiken
Op haar zeventiende antwoordde Máxima Zorreguieta in het jaarboek van haar school op de vraag welke ambities ze had: ‘Te veel om op te noemen.’ Máxima was uitermate streberig. Ze wilde hoe dan ook de top bereiken.
Lees meer...
Onrust in de 'waanzinnige veertiende eeuw '
In de Middeleeuwen waren epidemieën geen onbekend verschijnsel. De builenpest of Zwarte Dood, zo genoemd naar de bulten en donkere vlekken die op het lichaam verschenen, brak echter alle records.
Lees meer...
Gustave Eiffel (1832-1923) - Franse ingenieur
Gustave Eiffel is een bekende Franse ingenieur met constructies over de hele wereld. Hij werkte in de negentiende eeuw aan meer dan honderd metalen bouwwerken. Door zijn inspanning staan er onder andere de Garabit-brug, Eiffeltoren, het Vrijheidsbeeld en vele spoorbruggen.
Lees meer...
Kinderen van de jaren ’70
Geboren in 1963 hoort Jan Konst bij de zogenaamde ‘verloren generatie’ (1955-1965), het label dat sociologen bedachten voor de lichting jongeren voor wie rond 1980 de werkloosheid wachtte. In die jaren van bovendien oplopende spanningen tussen Oost en West en angst voor een kernoorlog kreeg het doemdenken vleugels.
Lees meer...
De sportieve derby - Herkomst van het begrip
Als twee sportploegen uit dezelfde stad, plaats of regio het tegen elkaar opnemen, wordt gesproken van een derby. Vaak zijn dit soort wedstrijden extra beladen. Waar komt het woord 'derby' vandaan?
Lees meer...
Otto Hahn - Grondlegger van het atoomtijdperk
De Duitse natuur- en scheikundige Otto Hahn wordt vandaag de dag in wetenschappelijke kringen nog steeds beschouwd als de man die door zijn onderzoek naar kernsplijting en radioactieve stoffen het atoomtijdperk inluidde.
Lees meer...
Hero en Leander - Een tragisch liefdesverhaal
De priesteres Hero (Heron) en jongeman Leander (Leandros) zijn een bekend koppel uit de Griekse mythologie. Hun liefdesverhaal eindigt tragisch. De twee geliefden kunnen niet trouwen en zien elkaar alleen in het geheim tijdens de nachtelijke uren. Dit gaat lange tijd goed, totdat het noodlot toeslaat.
Lees meer...
Blauw bloed - Betekenis en herkomst
Als iemand van adellijke afkomst is, wordt ook wel eens gezegd dat diegene ‘blauw bloed’ bezit. Echter kleurt het bloed van die persoon net als bij alle anderen gewoon rood. Hij of zij lijdt ook niet aan zuurstofarmoede. Waar komt de uitdrukking dan vandaan?
Lees meer...
Noordbrabants Museum ontvangt honderden topstukken
Het Noordbrabants Museum in Den Bosch krijg een grote en belangrijke kunstverzameling in langdurig bruikleen. Het gaat om ongeveer 550 werken uit de zogeheten JK Art Foundation, die beschouwd wordt als een van de belangrijkste particuliere kunstcollecties van Nederland.
Lees meer...

Uit het archief:

De klaproos of 'poppy', symbool van de Eerste Wereldoorlog
De papaverbloem staat in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in veel andere landen, symbool voor de Eerste Wereldoorlog, omdat ze veelvuldig bloeiden op de slagvelden in Vlaanderen.
Lees meer...
Geschiedenis van de Zwarte Piet-kritiek
Dat je flink kunt twisten over de wortels van Zwarte Piet is duidelijk. Dat de manier waarop hij is afgebeeld en omschreven steeds verandert ook. Bovendien is de kritiek op het personage van alle tijden.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 46) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken (week 46) – 2021

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 39.199 abonnees
facebook  twitter 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net