Dark
Light

Prehistorische boerderij en sieraden opgegraven bij Poortvliet

Auteur:
2 minuten leestijd
Een van de gevonden armbanden, gemaakt van La Tene glas. Circa 2100 jaar oud.
Een van de gevonden armbanden, gemaakt van La Tene glas. Circa 2100 jaar oud. (Foto: Artefact!)

Archeologen hebben bij Poortvliet, in de Zeeuwse gemeente Tholen, houten restanten van een boerderij uit de tweede of eerste eeuw voor Christus gevonden. De boerderij uit de Late IJzertijd was ongeveer 14 meter lang en 5,5 meter breed.

Volgens mederwerkers van archeologisch onderzoeksbedrijf Artefact is de vondst voor Zeeland vrij zeldzaam. Verschillende palen van de boerderij blijken goed bewaard te zijn gebleven in het veen. Toen men op deze palen stuitte en het patroon zag, was al snel duidelijk dat het om de resten van een huis moest gaan. Uiteindelijk slaagde men erin de hele huisplattegrond in beeld te krijgen. Het gaat volgens de onderzoekers om een zogeheten woonstalhuis, met een woongedeelte aan de westkant en een stal aan de oostzijde. In het woongedeelte is een haardplaatsje aangetroffen.

De vindplaats
De vindplaats (Foto: Artefact!)

In en rond de boerderij zijn verschillende objecten gevonden, waaronder drie glazen kralen en twintig fragmenten van kleurige glazen armbanden die in de late ijzertijd werden gedragen. Deze armbanden deze staan bekend als La Tène-armbanden. In de provincie Zeeland zijn dergelijke vondstlocaties vrij schaars en de aangetroffen hoeveelheid glasvondsten heeft de onderzoekers dan ook verrast. De fragmenten bestaan uit blauw en purper tot bijna zwart glas en bijna alle fragmenten van de armbanden zijn versierd met een gele zigzaglijn. Ook zijn er metaalvondsten, een weefgewicht, speelschijfjes, spinklosjes, natuursteen, botmateriaal en vooral veel aardewerkscherven gevonden. Dit handgevormde aardewerk is divers versierd met kamstreken, groeflijnen/krassen en nagelindrukken.

Collage van de vondsten
Collage van de vondsten (Foto: Artefact!)

Middeleeuwen

Op het terrein troffen de onderzoekers ook resten uit de middeleeuwen aan, met name veel aardewerk. De gevonden objecten dateren van de 8ste tot en met 12de eeuw na Christus. De gemeente Tholen:

“Een van de direct herkenbare vondsten is een fragment van een reliëfbandamfoor uit de negende eeuw. Echte bewoningssporen uit deze tijd zijn niet gevonden, maar uit de bodemopbouw valt op te maken wat zich hier heeft afgespeeld: in relatief korte tijd wisselde bewoning zich af met overstromingen.”

Het archeologisch onderzoek bij Poortvliet vond plaats in aanloop naar de aanleg van een nieuwe parallelweg. De komende periode worden de vondsten verder geanalyseerd en bestudeerd. Vervolgens krijgen ze een plek in het provinciaal Zeeuws Archeologisch Depot in Middelburg.

×