Dark
Light

De sportieve derby – Herkomst van het begrip

Auteur:
1 minuut leestijd
Een volgepakt voetbalstadion
Een volgepakt voetbalstadion (CC0 - Pixabay - tookapic)

Als twee sportploegen uit dezelfde stad, plaats of regio het tegen elkaar opnemen, wordt gesproken van een derby. Vaak zijn dit soort wedstrijden extra beladen en kijken supporters lang naar de duels uit. In Nederland kennen we de term ‘derby’ vooral vanuit het voetbal, maar ook in andere sporten wordt het begrip gebruikt. Het woord ‘derby’ komt oorspronkelijk uit een hele andere sport: de paardenrace.

Op de renbaan Epsom Downs bij Epsom, in het Engelse graafschap Surrey, wordt al sinds 1780 ieder jaar op de eerste zaterdag van juni een grote paardenrace gehouden, de zogeheten Epsom Derby. Deze paardenrace dankt zijn naam aan de man die de eerste editie organiseerde, Edward Stanley, 12e Earl van Derby. De race trok van meet af aan veel publiek en is ook vandaag de dag nog zeer populair.

The Derby Day - William Powell Frith, 1858
The Derby Day – William Powell Frith, 1858

Door de grote toestroom van publiek werd The Derby in de Britse media vaak aangehaald als bij andere sportwedstrijden ook veel supporters aanwezig waren. En zeker wanneer de rivaliteit tussen twee sportploegen zeer groot was, bijvoorbeeld omdat ze geografisch dicht bij elkaar lagen, trokken veel sportliefhebbers erop uit om de beladen sportwedstrijden zelf bij te wonen. Zo werd ‘derby’ uiteindelijk een synoniem voor dit soort sportwedstrijden tussen twee ploegen uit dezelfde streek.

×