Dark
Light

Noordbrabants Museum ontvangt honderden topstukken

Auteur:
1 minuut leestijd
Voorgevel van het Noordbrabants Museum in Den Bosch
Voorgevel van het Noordbrabants Museum in Den Bosch (CC BY-SA 3.0 - NielsF - wiki)

Het Noordbrabants Museum in Den Bosch krijg een grote en belangrijke kunstverzameling in langdurig bruikleen. Het gaat om ongeveer 550 werken uit de zogeheten JK Art Foundation, die beschouwd wordt als een van de belangrijkste particuliere kunstcollecties van Nederland. De collectie omvat werken daterend van 1500 tot heden, van de hand van kunstenaars als Brueghel, Rubens, Mondriaan, Brancusi, Van Dongen, Picasso, Magritte, Dalí, Modigliani en Dumas.

Het museum exposeert al sinds 2010 regelmatig werken uit de particuliere collectie, maar krijgt nu dus een groot aantal werken in langdurig bruikleen. Volgens NRC Handelsblad is de verzameling bijeengebracht door de 75-jarige ondernemer Jos Koster, die een vermogen verdiende met de verkoop van koffiebranderij De Drie Mollen in Den Bosch. Werken uit de kunstcollectie zijn in het verleden ook vertoond in belangrijke kunstinstellingen als het MoMA in New York, de National Gallery of Art in Washington, de Albertina in Wenen, Fondazione Prada in Venetië.

Wanneer de kunstwerken precies worden overgedragen is nog niet bekend. Wel duidelijk is dat het museum zal moeten uitbreiden om alle werken te kunnen gaan tonen. Het Noordbrabants Museum hoopt hiervoor gebruik te kunnen maken van ruimte in het naastgelegen Design Museum Den Bosch.

Museumdirecteur Charles de Mooij spreekt van “een droom die uitkomt”. Een selectie van honderd topwerken uit de verzameling is vanaf medio december te zien in het Brabantse museum, in de tentoonstelling De ontdekking van het heden.

Bronnen

-https://www.hetnoordbrabantsmuseum.nl/topmenu/pers/persberichten/topcollectie-voor-het-noordbrabants-museum/
-https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3989858/noordbrabants-museum-krijgt-enorme-collectie-meesterwerken
-https://www.nrc.nl/nieuws/2021/11/15/noordbrabants-museum-verwerft-grote-verzameling-topstukken-a4065529
×