De nieuwsbrief van Historiek (week 16). Met artikelen over Ghaznaviden, het hondje van koning Edward VII, de Kultuurkamer en veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (16/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Hondje van de Engelse koning zorgde voor internationale rel

Hondje van de Engelse koning zorgde voor internationale rel

Het hondje Caesar week niet van de zijde van zijn baasje, koning Edward VII van Engeland. En na het overlijden van de koning zorgde het dier voor een rel... Lees artikel

- advertentie -

Van de 12 'odgoi' boeken die verschijnen na het dekolonisatie onderzoek door NIOD, NIMH en KITLV, zijn er nu 5 verschenen. Ze verhelderen de slotconclusie 'Nederlandse regering en militaire leiding tolereerden doelbewust het stelselmatig en wijdverbreid gebruik van extreem geweld door Nederlandse militairen in de oorlog tegen de Republiek Indonesië.' www.aup.nl/odgoi

Het sterrenkompas van Odysseus
De sterrenhemel van drieduizend jaar geleden was in veel opzichten gelijk aan hoe we hem tegenwoordig zien, maar er waren verschillen.
Lees bericht...
Miljarden stroomden van Indië naar Nederland
Hoeveel profijt heeft Nederland, in klinkende munt uitgedrukt, getrokken van drieënhalve eeuw aanwezigheid in Indië?
Lees bericht...
De Ghaznaviden: de eerste Turkse sultans
De geschiedenis van de Ghaznaviden, moslims van Turkse afkomst die op het hoogtepunt van hun macht heersten over een rijk dat zich uitstrekte van het huidige West-Iran tot in India.
Lees bericht...
Principieel bezwaar tegen de Kultuurkamer
Op 25 november is de Kultuurkamer een feit. De kranten melden prominent de verordening van de rijkscommissaris: wie kunst wil beoefenen, moet vanaf nu lid zijn van dit instituut.
Lees bericht...
Een lelijk eendje - Waar komt deze zegswijze vandaan?
Een lelijk eendje is iemand die het niet zo getroffen heeft, maar uiteindelijk goed terechtkomt en knapper is dan hij of zij denkt. Waar komt deze bekende zegswijze vandaan?
Lees bericht...
Werd koning Willem II door zijn zoon vermoord?
Volgens journalist Frans Peeters werd koning Willem II door zijn zoon, op dat moment de kroonprins en later koning Willem III, doodgeschoten. Dat gebeurde op 12 of 13 maart in paleis Het Loo bij Apeldoorn. Willem II was daar ’s nachts naar toe gereisd voor een geheime ontmoeting met zijn zoon.
Lees bericht...
De kruisweg en de veertien staties
De kruisweg (via crucis) is een traditie uit het christendom waarbij gelovigen biddend en zingend langs veertien afbeeldingen (staties) van de lijdensweg van Jezus trekken.
Lees bericht...
Vroege tekening Hendrik Willem Mesdag ontdekt
Tijdens een onderzoeks- en conserveringsproject in Museum Panorama Mesdag in Den Haag is een getekende petunia herontdekt die Hendrik Willem Mesdag op negenjarige leeftijd maakte. De jonge Mesdag tekende de bloem ter gelegenheid van de dertiende verjaardag van zijn zus Ellegonda.
Lees bericht...
ABN Amro maakt excuses voor betrokkenheid bij slavernijverleden
ABN Amro maakt excuses voor de betrokkenheid die enkele rechtsvoorgangers van de huidige bank in de achttiende en negentiende eeuw hadden bij slavenhandel, plantageslavernij en de "handel in producten die hun oorsprong vonden in slavernij".
Lees bericht...

Uit het archief:

Waarom heeft Rotterdam netnummer 010? (en Amsterdam 020)
Amsterdam had als allereerste stad in Nederland een telefoonaansluiting. Waarom heeft Rotterdam dan toch netnummer 010 en Amsterdam 020?
Lees bericht...
Kielhalen - Een zware straf voor zeelieden
Wie vroeger op zee gekielhaald werd, had een groot probleem. Het was de een na zwaarste straf die een kapitein aan zijn manschappen kon opleggen. Wat was kielhalen ook al weer?
Lees bericht...
'Een vrouw zonder make-up is als een gerecht zonder zout'
Romeinse vrouwen wilden graag net zo mooi zijn als Venus, de godin van de liefde.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 16) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 16)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Een wekelijks overzicht. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 41.490 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net