De nieuwsbrief van Historiek (week 34). Met artikelen over het rampjaar, de zondvloed in de Griekse mythologie, Cornelis Drebbel's perpetuum mobile, de allereerste automobilist en veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (34/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
De zondvloed in de Griekse mythologie

De zondvloed in de Griekse mythologie

Veel verschillende culturen en religies kennen verhalen over een grote zondvloed. Goden laten de aarde in deze mythische verhalen overstromen, om een zondige mensheid uit te roeien. In de meeste versies blijven slechts enkele mensen gespaard. Lees artikel

Vincenzo Peruggia stal de Mona Lisa uit het Louvre (1911)
Een van de meest geruchtmakende diefstallen uit de kunstgeschiedenis deed zich voor op 21 augustus 1911. Op die dag slaagde de Italiaanse immigrant en Louvre-medewerker Vincenzo Peruggia erin de Mona Lisa het museum uit te smokkelen.
Lees bericht...
Steen van Rosetta – En de ontcijfering van hiërogliefen
De Steen van Rosetta is een beroemde granieten steen die in 1799 werd gevonden in Egypte. De steen bevat dezelfde tekst in drie verschillende schriftvormen en was daardoor van groot belang bij het ontcijferen van de hiërogliefen.
Lees bericht...
De voorlopers van de gloeilamp
De toepassing van elektriciteit vanaf eind negentiende eeuw bracht een ongeëvenaarde verandering van het dagelijks leven op gang. Terwijl het land van stroom werd voorzien ging een waar leger uitvinders aan de slag. Ze waren bevangen door de mogelijkheden die de schijnbaar onbegrensde technische vooruitgang bood, en natuurlijk ook door dromen van rijkdom en succes.
Lees bericht...
‘Hovercraft maakt wegen overbodig’ (1962)
Volgens sciencefictionschrijver Arthur C. Clarke stond de wereld, na de komst van de automobiel en het vliegtuig, met de amfibische hovercraft aan de vooravond van een derde omwenteling op vervoersgebied. Die voorspelling kwam niet helemaal uit...
Lees bericht...
Geld voor onderzoek naar onbekend 15e-eeuws getijdenboek uit kring gebroeders Van Lymborch
Doel is het getijdenboek, in fragmenten overgeleverd, zo compleet mogelijk te reconstrueren en meer te weten te komen over de makers, de opdrachtgever en de inhoud.
Lees bericht...
Portugal leent hart van de eerste Braziliaanse keizer tijdelijk uit
De eerste keizer van Brazilië, Dom Pedro I, stierf in 1834 in Portugal. Bijna honderdvijftig jaar later keerde zijn lichaam terug naar Brazilië om een nieuwe laatste rustplaats te krijgen in São Paulo. Zijn hart bleef alleen achter in Portugal.
Lees bericht...
Verraad en verzet – hoe Deventer en Groningen het rampjaar 1672 herdenken
Het kan niemand ontgaan: in 2022 ligt het rampjaar 1672 alweer 350 jaar achter ons. Zo’n jubileum vraagt om manifestaties, tentoonstellingen, boeken, maar leidt ook tot enige borstklopperij en zelfverwijten. Niet elke stad of streek droeg op een eervolle manier aan de gelukkige afloop bij. Musea in Deventer en Groningen leggen dan ook heel eigen accenten in hun exposities.
Lees bericht...
Lachen om geschiedenis
Geschiedschrijving gaat meestal over bloedserieuze zaken. Toch valt er ook best wat te lachen of minimaal te glimlachen. En om met dichter Piet Paaltjes te spreken: soms is er aanleiding voor een ‘grimlachje’. Onderstaand een kleine greep uit historische vermakelijkheden.
Lees bericht...
Nicolas-Joseph Cugnot, de allereerste automobilist
De Franse uitvinder Nicolas-Joseph Cugnot (1725-1804) wordt soms beschouwd als de allereerste automobilist ter wereld. De artillerie-officier bouwde in 1769 een voorloper van de moderne auto.
Lees bericht...
Gordijnpreek of bedsermoen – Betekenis & herkomst
Een gordijnpreek is een term die afkomstig is uit de zeventiende eeuw en die nauwelijks meer wordt gebruikt. Wat betekent dit bijzondere woord en waar komt het vandaan?
Lees bericht...
Atalanta – De jaagster die niet wilde trouwen
Atalanta (of Atalante) is een vrouwelijke jager uit de Griekse mythologie die onder meer bekend is uit de verhalen over de Argonauten.
Lees bericht...

Uit het archief:

Rotjeknor – Een negatieve bijnaam voor Rotterdam
Het scheldwoord ‘rotjeknor’ is, zeker in Rotterdam, algemeen bekend. Rotjeknor wordt gebruikt als een negatieve bijnaam voor de stad Rotterdam en soms ook voor domme personen.
Lees bericht...
Frau Antje – Echte kaas uit Holland (voor Duitsers)
Begin jaren zestig van de vorige eeuw schiep het Nederlands Zuivelbureau ‘Frau Antje’. Deze kaasvrouw in klederdracht, die enigszins doet denken aan het bekende Zeeuws Meisje, moest in Duitsland reclame maken voor de Nederlandse zuivel. Ze werd razend populair.
Lees bericht...
De moord op Grigori Raspoetin (1916)
De echte verraders van tsaar Nicolaas II waren de in Duitsland geboren tsarina Alexandra en de ‘duistere krachten’ rond de beruchte gebedsgenezer Grigori Raspoetin.
Lees bericht...
Wachten we op de barbaren?
Onze eigen Europese geschiedenis is mede getekend door brandstapels, guillotines, martelingen en martelaren, slavernij en rooftochten, maar dat alles hebben we gehad, dat is lang geleden en nu voorbij. Bij ons heerst nu beschaving. Dat denken we.
Lees bericht...

Nieuwe geschiedenisboeken (week 33/34)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Een wekelijks overzicht. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 42.512 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net