Een van de meest geruchtmakende diefstallen uit de kunstgeschiedenis deed zich voor op 21 augustus 1911. Op die dag slaagde de Italiaanse immigrant en Louvre-medewerker Vincenzo Peruggia erin de Mona Lisa het museum uit te smokkelen.
De politie zette een grote zoekactie op poten. In het museum had men na de diefstal een lege glazen lijst gevonden waarin het schilderij enige tijd gezeten had. In een poging de dief te pakken te krijgen, nam men snel vingerafdrukken af van iedere museummedewerker en ook veel kunsthistorici en archivarissen moesten hun vingerafdruk laten afnemen. Vreemd genoeg zag men tijdens dit onderzoek één museummedewerker over het hoofd: Vincenzo Peruggia, een 32-jarige Italiaanse assistent-lijstenmaker die enige tijd in het Louvre werkte. Hij had eerder ook de Mona Lisa in een glazen lijst gezet. Tijdens het politie-onderzoek werd Peruggia wel in zijn kleine kamer aan de Rue de l’Hôpital-Saint-Louis bezocht, maar de dienstdoende agenten keken niet onder zijn bed. Hadden ze dat wel gedaan, dan hadden ze daar in een koffer de Mona Lisa aangetroffen. Het schilderij bevond zich daarmee op amper een kilometer afstand van het Louvre.

Het onderzoek sleepte zich in de maanden hierna voort en hield de gemoederen flink bezig. Zelfs prominenten als Pablo Picasso en dichter Guillaume Apollinaire werden als verdachten gehoord. Uiteindelijk begon men te vrezen dat het werk als verloren moest worden beschouwd.

Held
Vincenzo Peruggia werd veroordeeld tot een jaar cel, maar hoefde uiteindelijk maar enkele maanden te zitten. Heel zwaar had hij het in die tijd bovendien niet, want de dief ontving in de gevangenis talloze bedankbrieven, kado’s en lekkernijen van dankbare Italianen die meenden dat Peruggia een goede daad had verricht. Ook zij meenden dat La Gioconda, zoals het schilderij in Italië wordt genoemd, in hun land te zien moest zijn. Peruggia was in hun ogen eerder een held dan een misdadiger.
Boek: Mona Lisa. The History of the World’s Most Famous Painting

-https://vandaagindegeschiedenis.nl/21-augustus/
-https://www.britannica.com/topic/Mona-Lisa-painting
-https://www.britannica.com/story/why-is-the-mona-lisa-so-famous
-Hoeveel poten heeft een octopus – Flip van Doorn (Thomas Rap, 2019)
-De kleine geschiedenis van de kunst – Susie Hodge (Thoth, 2017) p.19