De nieuwsbrief van Historiek (week 44). Met artikelen over de oudste ballonstrip, een neusotheek in Kopenhagen, de invloed van Henk Sneevliet & veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (44/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Geuzen bezorgden verdeelde Lage Landen een gemeenschappelijke identiteit

Geuzen bezorgden verdeelde Lage Landen een gemeenschappelijke identiteit

In de Lage Landen van de zestiende eeuw kwam een bonte groep rebellen in opstand. Ze noemden zich geuzen en streden tegen de katholieke onderdrukking, het bewind van de Spaanse vorst Filips II en zijn behoudsgezinde regering in Brussel. De daaropvolgende breuk tussen Noord en Zuid bepaalde de verdere geschiedenis van de Lage Landen. Lees artikel

- advertentie - Biografieportaal

Biografieportaal is het digitale platform van de biografie in Nederland. Met recensies, interviews, achtergrondverhalen en actualiteiten over biografieën van historische figuren, schrijvers, kunstenaars, wetenschappers musici en sporters. Onder anderen. Meer info >

De oudste ballonstrip komt uit 1493
De eerste ballonstrip van Nederland komt uit 1493 en bevindt zich in het archief van het Erfgoedcentrum in Zutphen. Het is de zogenaamde Maan- en klaagbrief, een prachtig geïllustreerd tijdsdocument uit de vijftiende eeuw.
Lees bericht...
November. Slacht- of jachtmaand?
November ontleent zijn naam ‘negende maand’ aan de vroegere Romeinse kalender, die van maart tot maart liep. Het Latijnse woord ‘novem’ betekent namelijk negen. Daarnaast heeft november nog veel bijnamen, die deze maand kenmerken: slachtmaand, bloedmaand, nevelmaand, jachtmaand, loefmaand, zieltjesmaand en nog meer.
Lees bericht...
‘Mag ik van u de neus van Alexander de Grote?’
In een beeldenmuseum in Kopenhagen hangen aan een wand honderden neuzen. De gipsen neuzen werden ooit door restauratoren op verminkte beelden uit de oudheid geplakt, maar zijn later weer verwijderd. Tegenwoordig vormen de losse neuzen een soort 'neusotheek'.
Lees bericht...
René van Stipriaan in de prijzen met ‘De zwijger’
René van Stipriaan heeft over waardering niet te klagen. Afgelopen weekend won hij de Libris Geschiedenis Prijs met zijn boek 'De Zwijger'. Maandag werd bekend dat hij met dit boek ook de Biografieprijs 2022 heeft gewonnen.
Lees bericht...
William Morris, de Britse 19e-eeuwse kunstenaar, zag en wou ‘kunst’ in alles
Uw echtgenoot is overleden aan ‘William Morris-zijn’, meldde de geneesheer aan mevrouw Morris. Zijn dood was een gevolg van tuberculose én oververmoeidheid. Want Morris was een bezig baasje: schilder, ontwerper van behangpapier en textiel, van meubels en interieurdecoraties, architect.
Lees bericht...
Nederlands schip waarschuwde Titanic voor ijsbergen
Het Nederlandse stoomschip Noordam van de Holland-Amerika Lijn waarschuwde de Titanic voor ijsbergen. Maar op de Titanic werd daar kennelijk niet naar geluisterd. Het passagiersschip ging ten onder, met 1522 slachtoffers.
Lees bericht...
Henk Sneevliet – Nederlander aan het roer van de Chinese revolutie
Niet in Nederland, maar in Shanghai staat het enige standbeeld van de Nederlandse revolutionair Henk Sneevliet. Sneevliet is in Nederland bijna volledig vergeten, maar in China wereldberoemd. Hij was aanwezig bij het oprichtingscongres van de Communistische Partij van China (CPC) en had grote invloed op de ontwikkeling van de partij.
Lees bericht...
Zwitserland in de zestiende en zeventiende eeuw
Het zijn vooral godsdiensttwisten ten gevolge van de Reformatie die in de zestiende een zeventiende eeuw de loop der dingen in Zwitserland bepalen. Ondanks het feit dat kantons waar gekozen wordt voor het nieuwe geloof hun rooms-katholieke broeders in ander kantons te lijf willen gaan, trekken zij als het nodig is gezamenlijk op tegen buitenlandse vijanden.
Lees bericht...
Verfilming ‘All Quiet on the Western Front’ zorgde in 1930 voor opschudding
Vrijdag gaat op Netflix de film 'All Quiet on the Western Front' in première. Het is de derde verfilming van het ultieme antioorlogsboek uit 1929 van de Duitse WO1-veteraan Erich Maria Remarque. De verfilming uit 1930 zorgde voor beroering.
Lees bericht...
Een onbezorgde en fantasierijke jeugd in het Interbellum
In het interbellum groeien de drie Seagravekinderen – Cristabel, Florence en Digby – op aan de kust van Dorset. Hun jeugd speelt zich af in de decadente jaren na de Eerste Wereldoorlog.
Lees bericht...
Werk Mondriaan hangt tientallen jaren op zijn kop in Duits museum
Een museum in Düsseldorf blijkt een werk van de Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan tientallen jaren verkeerd te hebben opgehangen. Bij de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen krijgen de bezoekers het werk op zijn kop voorgeschoteld.
Lees bericht...
Zo komt Jan Splinter door de winter
De gewone man en vrouw moeten maar uitzoeken hoe ze zich redden en hoe ze van hun geld rondkomen. Dat is de kern van de wat cynische uitdrukking "zo komt Jan Splinter door de winter".
Lees bericht...
Milieuactivist lijmt zich vast aan Meisje met de parel
Het wereldberoemde schilderij Meisje met de parel van Johannes Vermeer was donderdagmiddag het doelwit van milieuactivisten. Rond twee uur in de middag lijmde een van de actievoerders zich in museum het Mauritshuis in Den Haag vast aan het glas voor het schilderij.
Lees bericht...
Zusterschip van de Vasa gevonden
Onderwaterarcheologen hebben voor de kust van Vaxholm, een plaatsje in de buurt van Stockholm, het wrak van het zeventiende-eeuwse oorlogsschip de Äpplet (De Appel) gevonden. Het gezonken schip van Nederlandse makelij was een zusterschip van de wereldberoemde Vasa, het schip dat in 1628 tijdens haar eerste reis kapseisde.
Lees bericht...

Uit het archief:

De veroordeling van Hugo de Groot
De boekenkist waarin Hugo de Groot (Grotius, 1583-1645) uit Loevestein ontsnapte is spoorloos verdwenen. Dat geldt niet voor zijn intellectuele nalatenschap. Hij was historicus, Neolatijns dichter, briefschrijver, polemist, propagandist, theoloog, vredesapostel en familieman. Gedurende zijn loopbaan hoopte het beschreven papier zich op. Veel ging verloren, maar het restant voedt nog steeds een internationale discussie.
Lees bericht...
Centrumpartij (CP) en Centrumdemokraten (CD)
De Centrumpartij (CP) en de Centrumdemocraten (CD) waren actief in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw. Vanwege hun rechts-radicale gedachtegoed werden die partijen toen scherp bestreden.
Lees bericht...
Léon Foucault liet draaiing van de aarde zien
De naam van Léon Foucault leeft voort vanwege zijn visualisatie van de draaiing van de aarde om haar as, en de manier waarop hij dat deed.
Lees bericht...
Top 50 Arabische woorden in het Nederlands
Eeuwenlang oefende het Arabisch invloed uit op Europese talen, ook op het Nederlands. Historiek stelde een top 50 samen van Arabische leenwoorden in de Nederlandse taal.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 44) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 44)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Een wekelijks overzicht. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Maak Historiek mede mogelijkUw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 43.373 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net