Milieuactivist lijmt zich vast aan Meisje met de parel

2 minuten leestijd
4
Twee van de milieuactivisten bij 'Meisje met de parel' in het Mauritshuis
Twee van de milieuactivisten bij 'Meisje met de parel' in het Mauritshuis

Het wereldberoemde schilderij Meisje met de parel van Johannes Vermeer was donderdagmiddag het doelwit van milieuactivisten. Rond twee uur in de middag lijmde een van de actievoerders zich in museum het Mauritshuis in Den Haag vast aan het glas voor het schilderij.

Meisje met de parel, ca. 1665-1667 - Johannes Vermeer
Meisje met de parel, ca. 1665-1667 – Johannes Vermeer (Mauritshuis)
Inmiddels is duidelijk dat een van de actievoerders de bekende Belgische klimaatactivist Wouter M. is die eerder onder meer al actie voerde bij de Ronde van Vlaanderen en zich vastlijmde aan een doelpaal tijdens een voetbalwedstrijd tussen Anderlecht en AA Gent. En afgelopen zomer lijmde hij zichzelf in Brugge nog vast aan een vijftiende-eeuws schilderij van Jan van Eyck. Dit keer besloot de activist zijn hoofd vast te plakken aan het schilderij van Vermeer. Een kompaan goot onder toeziend oog van verbouwereerde museum bezoekers vervolgens soep over M. heen en plakte zichzelf aan de muur vast. Hierna richtte deze tweede man zich in het Engels tot het publiek:

‘Hoe voelt het om iets moois voor je ogen verwoest te zien worden?’

De actie werd gefilmd door een derde actievoerder. De drie mannen zijn kort na hun actie aangehouden door de politie. Het gaat om drie Belgen van 45, 45 en 42 jaar oud.

Beelden van de actie in het Mauritshuis:

https://youtu.be/6CubOJajfXU

Het Mauritshuis heeft het schilderij inmiddels door restauratoren laten onderzoeken. Doordat het werk achter glas hing lijkt het niet te zijn beschadigd. Wel is er enige schade aan de lijst en de achterplaat. De zaal waar het schilderij hangt werd kort na de actie gesloten. Inmiddels is het werk van Vermeer weer op zaal te zien. In een korte verklaring wijst het museum erop dat kunst weerloos is. Museumdirecteur Martine Gosselink liet zich tegenover Nieuwsuur in duidelijke bewoordingen uit over de actie:

“Blijf met je poten van de spullen af! […] Je hebt zoveel manieren om de demonstreren en om je punt te maken. Doe het op een andere manier.”

Vincent van Gogh

De actie van de Belgische actievoerders doet sterk denken aan een klimaatactie van twee weken geleden in de National Gallery in Londen. Daar werd het schilderij Zonnebloemen van Vincent van Gogh door twee vrouwen besmeurd met tomatensoep. Net als de actievoerders in Den Haag droegen zij t-shirts met daarop de tekst Just Stop Oil. Hierna lijmden de twee een hand vast aan de muur naast het schilderij. Eén van de activisten richtte zich vervolgens tot het publiek en zei onder meer:

“Wat is meer waard? Kunst of het leven? Maak je je meer zorgen over de bescherming van een schilderij dan de bescherming van onze planeet?”

De Britse actiegroep zegt niets te maken te hebben met de actie van de drie Belgen. In Den Haag zou het zijn gegaan om een zelfstandige operatie van de Belgische tak van Extinction Rebellion, een activistische beweging die zich verzet tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit.

Ook schilderijen van onder meer Monet, Da Vinci, Picasso en Botticelli waren recent doelwit van klimaatactivisten.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
4
0
Reageren?x
×