Dark
Light

Zusterschip van de Vasa gevonden

Auteur:
1 minuut leestijd
Duiker bij de Äpplet
Duiker bij de Äpplet (Jim Hansson/vrak - CC-BY - Vasa Museet)

Onderwaterarcheologen hebben voor de kust van Vaxholm, een plaatsje in de buurt van Stockholm, het wrak van het zeventiende-eeuwse oorlogsschip de Äpplet (De Appel) gevonden. Het gezonken schip van Nederlandse makelij was een zusterschip van de wereldberoemde Vasa, het schip dat in 1628 tijdens haar eerste reis kapseisde.

De achtersteven van de Vasa (CC BY 2.0 - Nick Lott - wiki)
De achtersteven van de Vasa (CC BY 2.0 – Nick Lott – wiki)
Het wrak van de Äpplet werd al in december 2021 ontdekt. Toen was echter nog onduidelijk om welk wrak het precies ging. Grote delen van de zijkanten van het schip bleken verloren te zijn gegaan, maar de romp was nog wel te zien. Duikers ontdekten vorig jaar al patrijspoorten op twee verschillende niveaus waaruit men afleidde dat het om een oorlogsschip met twee geschutsdekken ging.

Het vermoeden bestond al dat het wrak van een zusterschip van de Vasa was gevonden. De constructie en afmetingen vertonen namelijk overeenkomsten met dat beroemde schip. Afgelopen voorjaar is wrak opnieuw onderzocht. Technische details, metingen en houtmonsters bevestigen nu dat het inderdaad om het Vasa-zusterschip gaat. Zo ontdekte men bijvoorbeeld dat het scheepshout van de Äpplet in 1627 werd gekapt in Mälardalen – op dezelfde plaats als het hout van Vasa slechts een paar jaar eerder.

In 2019 vonden maritiem archeologen ook al twee scheepswrakken in Vaxholm waarvan men vermoedde dat het om de Äpplet ging. Nader onderzoek toonde echter aan dat het hier de schepen Apollo en Maria betrof, twee middelgrote schepen uit 1648.

Barrière

De Äpplet werd in 1629 te water gelaten. Aangenomen wordt dat het schip dertig jaar hierna bewust tot zinken werd gebracht, om onder water een barrière te vormen voor vijandige schepen.

De Vasa had in totaal vier zusterschepen. Naast de Äpplet waren dat Kronan (De Kroon), Scepter (Scepter) en Göta Ark (Ark van Gotenburg).

×