Dark
Light

René van Stipriaan wint met ‘De zwijger’ ook Nederlandse Biografieprijs

Auteur:
1 minuut leestijd
Willem van Oranje
Willem van Oranje

René van Stipriaan heeft over waardering niet te klagen. Afgelopen weekend won hij de Libris Geschiedenis Prijs met zijn boek De Zwijger. Het leven van Willem van Oranje. Maandag werd bekend dat hij met dit boek ook de prestigieuze Nederlandse Biografieprijs 2022 heeft gewonnen.

René van Stipriaan mett zijn boek, tijdens de uitreiking in het Hodshon huis in Haarlem
René van Stipriaan mett zijn boek, tijdens de uitreiking in het Hodshon huis in Haarlem – Foto: Nederlandse Biografieprijs
In De zwijger ontrafelt René van Stipriaan de loopbaan van Willem van Oranje, een van de meest bekende figuren uit de vaderlandse geschiedenis. De auteur zoomt in op zijn ambities, successen, manipulaties en nederlagen en staat ook stil bij de spanningen in zijn familie, zijn bizarre huwelijksleven en zijn neiging om, als het erop aankwam, in het verborgene te opereren.

De jury van de Biografieprijs geeft aan dat het onder de indruk was van de wijze waarop Van Stipriaan…

“…met verve en moed de complexiteit van de geschiedenis behandelt en een beeld schetst van Willem van Oranje als een man die steeds vermalen dreigde te worden door alle conflicten waar hijzelf ook bij betrokken was, maar die steeds weer overleefde, door opportunistisch handelen, maar ook door geluk.”

De Nederlandse Biografieprijs is een particulier initiatief en bekroont elke twee jaar de beste Nederlandstalige biografie die in de afgelopen periode is verschenen met een trofee en een prijs ter waarde van vijftienduizend euro. De stichting achter de prijs beloont de auteurs op de shortlist verder met een geldprijs van duizend euro. Op deze shortlist stonden dit jaar de volgende biografieën:

In totaal dongen ruim honderdvijftig biografieën mee naar de prijs. Deze verschenen tussen juli 2020 en juli 2022. De prijs is dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. De jury bestond uit Arend Soeteman (voorzitter), Pauline Kruseman, Maarten Asscher, Elke Brems en Frits van Oostrom.

Het winnende boek: De Zwijger. Het leven van Willem van Oranje

×