De nieuwsbrief van Historiek (week 49). Met artikelen over Marinus van der Lubbe, vliegen in de DDR, flessenpost & veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (49/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Antieke auteurs over de Feniciërs

Antieke auteurs over de Feniciërs

Homerus’ Ilias is een van de eerste schriftelijke beschrijvingen van Griekse contacten met de Feniciërs, maritieme ontdekkingsreizigers en bedreven ambachtslieden. Homerus heeft het over elegante gewaden uit Sidon en een prachtige zilveren mengschaal, ‘een kunstwerk’ dat door Feniciërs uit Sidon is meegenomen. Zijn beschrijvingen zijn vrij neutraal. Latere auteurs lieten zich niet altijd positief uit over het zeevaardersvolk. Lees artikel

- advertentie - Hof van Nederland

In Hof van Nederland beleef je aan de hand van Dordtse historische verhalen, hoe wij in Nederland omgaan met onze vrijheden, vroeger en nu, verteld vanuit verschillende perspectieven. Reserveer je tickets: www.hofvannederland.nl

Een fascistenleider herdacht Marinus van der Lubbe
‘Ik voel me verdrietig om kameraad Van der Lubbe, dolgraag had ik hem nog eens een hand gegeven…’ Deze woorden verschenen twee dagen na Marinus van der Lubbe’s terechtstelling in het blad De Fascist. De schrijver ervan was dan ook geen geestverwant van Van der Lubbe. Het was Jan Baars, de leider van de Algemeene Nederlandsche Fascisten Bond (ANFB).
Lees bericht...
Koning laat onderzoek doen naar rol Huis Oranje-Nassau in koloniale geschiedenis
"Diepgaande kennis van het verleden is essentieel om historische feiten en ontwikkelingen te kunnen begrijpen en de impact daarvan op mensen en gemeenschappen zo scherp en eerlijk mogelijk onder ogen te kunnen zien."
Lees bericht...
Alma Bimmermann, pionier in Nederlands-Indië
Het Nederlands-Indië waar Alma Bimmermann besloot te blijven was een pioniersmaatschappij – hard, maar ook vol mogelijkheden. Zij had haar jeugd, haar durf en haar onderwijsakte. Nu moest ze de weg vinden.
Lees bericht...
Flessenpost gevonden in Leeuwarder perronoverkapping
In een perronoverkapping van station Leeuwarden hebben medewerkers van ProRail een fles gevonden met daarin briefjes uit 1891. De flessenpost bevat de namen van drie postbodes en een conducteur.
Lees bericht...
Socialistisch vliegen? “Interflug!”
In dit artikel een terugblik op de turbulente geschiedenis van de socialistische luchtvaartmaatschappij Interflug. Deze vliegtuigmaatschappij van de DDR ontstond uit het Oost-Duitse deel van Lufthansa. Na de eenwording in 1991 werd het verlieslijdende bedrijf al snel opgeheven.
Lees bericht...
Noord-Korea: Nooit sorry, maar soms spijt
Op 17 september 1996 strandde een Noord-Koreaanse spionage-onderzeeër voor de kust van Zuid-Korea. De zesentwintig bemanningsleden gingen aan land. Zuid-Korea sloeg groot alarm en begon klopjacht naar de aangespoelde Noord-Koreaanse bemanningsleden.
Lees bericht...
Byblos in het Neolithicum
In Byblos vestigden de eerste mensen zich ergens in het zevende millennium op een plateau naast de zee. We weten niet precies wanneer dit gebeurde. Dat heeft iets te maken met de opgraving.
Lees bericht...
De stropdas – Een Kroatische uitvinding, of toch niet?
De stropdas is een netjes gevouwen lapje stof, dat veel mannen dragen op formele gelegenheden, in combinatie met een pak of kostuum. Wie heeft dit unieke modeaccessoire eigenlijk uitgevonden? En waarom werd deze uitvinding zo’n succes?
Lees bericht...
December, de tiende maand
December ontleent zijn naam ‘tiende maand’ aan de oorspronkelijke Romeinse kalender; het Latijnse woord ‘decem’ betekent namelijk tien.
Lees bericht...
In Syrië werden de onderdrukten later zelf de onderdrukkers
De directe aanleiding voor de opstand die Syrië in 2011 in een burgeroorlog stortte, die tot op de dag van vandaag voortduurt, waren de protestdemonstraties van de Arabische Lente in Tunesië, Egypte, Libië, Jemen en Bahrein.
Lees bericht...
Volledige correspondentie van Constantijn Huygens online beschikbaar
Op 2 december lanceert het Huygens Instituut de volledige digitale editie van alle tot nu toe bekende brieven van en aan Constantijn Huygens met ruim negenduizend brieven.
Lees bericht...
De schoonheid van het Groningse wierdenlandschap ontleed
Wierden zijn er in allerlei afmetingen en verschijningsvormen. Van grote dorpswierden, soms deels afgegraven, tot bescheiden huiswierden die alleen bij een lichte nevel zichtbaar worden. Het zijn oude woonheuvels die ooit werden opgeworpen om de bewoners tegen de stormvloed te beschermen. De kuststrook van Groningen ligt er nog altijd mee bezaaid.
Lees bericht...

Uit het archief:

Florence Foster Jenkins – ’s Werelds slechtste operazangeres
De Amerikaanse Florence Foster Jenkins is de geschiedenisboeken ingegaan als ‘s werelds slechtste operazangeres. Haar stem was op zijn zachtst gezegd onzuiver, maar dit leek ze zelf niet te beseffen.
Lees bericht...
Plaggenhutten – Erbarmelijke huisvesting voor veenarbeiders
De allerarmste arbeiders op het platteland hadden eind negentiende eeuw soms geen geld voor een echte woning. Ze namen daarom hun toevlucht tot zelfgemaakte plaggenhutten of spitketen. Deze kleine huisvestingen waarvan de daken meestal al op grondniveau begonnen, waren onder meer veel te vinden bij veenarbeiders in Drenthe.
Lees bericht...
Jules Beau, de eerste sportfotograaf
Jules Beau geldt als de eerste sportfotograaf. Hij werkte rond 1900 in Parijs en liep onvermoeibaar wedstrijden en evenementen af om ze vast te leggen. Zijn werk geeft een bijzonder beeld van de sport in deze tijd.
Lees bericht...
Operatie Walküre: de bekendste mislukte aanslag op Adolf Hitler
In juli 1944 probeerde een groep hooggeplaatste Duitse militairen, politici en prominente burgers om Adolf Hitler uit de weg te ruimen en een staatsgreep te plegen. Deze coup staat bekend als Operatie Walküre of als het Juli-complot. De staatsgreep mislukte hopeloos.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 49) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 49)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Een wekelijks overzicht. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Maak Historiek mede mogelijkUw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 44.021 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net