Dark
Light

Flessenpost gevonden in Leeuwarder perronoverkapping

Auteur:
1 minuut leestijd
De gevonden fles
De gevonden fles - Foto: ProRail

In een perronoverkapping van station Leeuwarden hebben medewerkers van ProRail een fles gevonden met daarin briefjes uit 1891. De flessenpost bevat de namen van drie postbodes en een conducteur.

De vier mannen blijken de fles eind negentiende eeuw te hebben ingemetseld. Waarom is vooralsnog onduidelijk. Aangezien de fles doelbewust in de perronoverkapping lijkt te zijn verborgen, hadden de mannen vermoedelijk wel een specifiek doel. Jerry Huisman, archeoloog bij ProRail, buigt zich momenteel over de zaak.

De fles is in de periode 1825 tot 1900 gemaakt. Op een van de briefjes staat de naam van Arnoldus ten Hulscher, die als Rijksbrievenbesteller werkte in Leeuwarden. Op dit briefje staat ook een datum, 25 november 1891. De handtekening van Arnoldus op het briefje is hetzelfde als zijn handtekening op een trouwakte van 18 mei 1881. Er is dus geen twijfel over mogelijk dat dit inderdaad flessenpost is uit 1891.

De andere drie namen zijn van drie postbodes, te weten: Lieuwe Brameijer, Rudolf Affolter en J. Postema. De bedrijfsarcheoloog, die spreekt van een soort historisch Cluedo, hoopt meer te weten te komen over de fles en roept mensen die meer informatie hebben over de actie op zich te melden bij ProRail. Huisman:

“Ik vind het mooi om te zien dat we ruim 130 jaar later nog eens terugdenken aan Arnoldus ten Hulscher, Lieuwe Brameijer, Rudolf Affolter en J. Postema. Zou dat ook hun bedoeling zijn geweest?”

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×