Dark
Light

Volledige correspondentie van Constantijn Huygens online beschikbaar

Auteur:
1 minuut leestijd
Constantijn Huygens en zijn secretaris, geschilderd door Thomas de Keyser in 1627
Constantijn Huygens en zijn secretaris, geschilderd door Thomas de Keyser in 1627

Vanaf morgen is de digitale editie van de briefwisseling van Constantijn Huygens (1596-1687) volledig online beschikbaar. De editie is gemaakt door het Huygens Instituut in samenwerking met NL-Lab.

Op 2 december lanceert het Huygens Instituut de volledige digitale editie van alle tot nu toe bekende brieven van en aan Constantijn Huygens met ruim negenduizend brieven. Dat zijn er zo’n tweeduizend meer dan in de gedrukte editie van ruim honderd jaar geleden.

Hoewel Constantijn Huygens voor velen vooral bekend is als dichter, was zijn belangrijkste rol die van dienaar van de Oranjes. Hij was secretaris van zowel stedendwinger Frederik Hendrik als Willem II. Zijn briefwisseling geeft inzicht in veel belangrijke gebeurtenissen en in de levens van invloedrijke personen uit de zeventiende eeuw. Daarnaast blijkt dat Huygens niet alleen dichter, diplomaat, geleerde, componist en architect was, maar ook parfumeur, een aspect waaraan tot nu toe weinig aandacht is besteed.

Alle brieven zijn straks te doorzoeken op datum, correspondent, plaats van verzending en vindplaats. Van elke brief is een digitale afbeelding van de originele brief toegevoegd met links naar gedigitaliseerde edities. Veel brieven zijn verder voorzien van een transcriptie en een hedendaagse vertaling.

Publicatie

Bij uitgeverij Catullus verscheen onder redactie van Ineke Huysman en Ad Leerintveld Constantijn Huygens. Een leven in brieven, een bloemlezing met achtendertig brieven. Diverse experts uit Nederland en België plaatsen deze brieven in hun historische context en geven daarmee inzicht in Huygens’ veelzijdigheid.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×