De nieuwsbrief van Historiek (week 5). Met artikelen over de Liga der Groten, Zeeland in 1953, de Radium Girls & veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (5/2023) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Liga der Groten of de Liga tegen Granvelle

De ‘Liga der Groten’, een verbond van hoge edelen

Samen met de graaf van Horne vormden Willem van Oranje en de graaf van Egmont een driemanschap dat in het geweer kwam tegen de dominante kardinaal Granvelle. Rond deze drie verzamelde zich een groep hoge edelen, de ‘Liga der Groten’, die niet gelukkig waren met de kardinaal en het door hem gedomineerde beleid in de Nederlanden. Lees artikel

Het bevroren kerkhof. Zeeland na de ramp
Capelle. Zelfs met de ogen gesloten kun je er de huidige tijd voelen; de tijd van ná de ramp. Het is het geluid dat het verschil maakt, of beter gezegd: de afwezigheid ervan. Het geluid van een levend gehucht versus dat van een bevroren gehucht, met daartussen de harde grenslijn die Watersnoodramp heet.
Lees bericht...
Het schandaal van de ‘Radium girls’
In de staat New Jersey, ten westen van New York, ligt het stadje Orange. In dit eens zo florerende arbeidersstadje opende de beroemde uitvinder Thomas Alva Edison een fabriek om zeldzame ertsen te verwerken, die tot op de dag van vandaag te bezichtigen is. Maar datzelfde Orange verbergt ook het trieste lot van de ‘Radium Girls’ dat in de Verenigde Staten lang onbekend is gebleven.
Lees bericht...
Gijzeling in Deil (1973)
Twee criminelen, Daan Denie en Johan Brouwers, overvielen op 29 januari 1973 een postagentschap in een sigarenwinkel in Den Bosch. Hierna namen de twee snel de benen. Maar alles ging mis. Om uit handen van de politie te blijven besloten de overvallers uiteindelijk zelfs een gezin in gijzeling te nemen.
Lees bericht...
Rembrandts kleinste schilderij terug in Nederland
Het kleinste schilderij dat Rembrandt van Rijn ooit maakte is de komende tijd te zien in de Hermitage Amsterdam. Het schilderijtje uit 1633 toont een buste van een bebaarde oude man.
Lees bericht...
Scheepswrak voor Engelse kust blijkt Nederlands oorlogsschip
Een tot nog toe onbekend beschermd scheepswrak voor de kust van Sussex in Engeland is recent geïdentificeerd. Het blijkt te gaan om het zeventiende-eeuwse Nederlandse oorlogsschip 'Klein Hollandia'.
Lees bericht...
Geschiedenis Groningen en Ommelanden te ontdekken met interactieve kaart
De universiteitsbibliotheek in Groningen heeft een interactieve kaart gelanceerd over de intellectueel-culturele geschiedenis van Stad en verre Ommelanden. De kaart koppelt locaties in Frisia, huidig Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland, aan boeken.
Lees bericht...
Hitler’s laatste wanhoopspoging
In de winter van 1944 gingen de geallieerden ervan uit dat het Derde Rijk verslagen was. Met een Duitse aanval hielden zij dan ook geen rekening. Toch was dat precies wat er in december 1944 gebeurde. Het Ardennenoffensief schokte de geallieerde legers en leidde tot de bloedigste gevechten in de Tweede Wereldoorlog aan het westfront.
Lees bericht...
De ondergang van het VOC-schip Amsterdam (1749)
Het VOC-schip 'Amsterdam' strandde op 26 januari 1749 ten zuidoosten van Engeland. Een inkijkje in een reis die keer op keer mislukte.
Lees bericht...
De bastaard van Duvenvoorde
Willem Snicrieme of Snickerieme was een buitenechtelijke zoon van Filips van Duvenvoorde, een telg uit de adellijke familie Van Wassenaar.
Lees bericht...
De Nacht van Balkenende II (2006)
De politieke nacht van 28 op 29 juni 2006 is legendarisch geworden. Die draaide om de vraag of er nog voldoende vertrouwen bestond in minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk (VVD).
Lees bericht...
Nieuwe reeks televisieprogramma Verborgen verleden
In 2023 zijn acht nieuwe afleveringen te zien van het populaire televisieprogramma Verborgen verleden, waarin bekende Nederlanders op zoek gaan naar hun familiegeschiedenis.
Lees bericht...
Geboortehuis WIC-bestuurder Kiliaen van Rensselaer opengesteld voor publiek
In een permanente tentoonstelling zal aandacht besteed worden aan de jonge jaren van Kiliaen van Rensselaer in Hasselt. Ook wordt verteld hoe hij in het Amsterdam van de Gouden Eeuw uitgroeide tot een vermogend man.
Lees bericht...

Uit ons archief:

Russen ontdekken de Krim: ‘een waar en genoeglijk lustoord’
De Krim, een schiereiland in de Zwarte Zee, werd in 1954 door partijleider Nikita Chroesjtsjov overgedragen aan Oekraïne, op dat moment nog onderdeel van de Sovjet-Unie. Een bijna symbolische geste, die veertig jaar later grote gevolgen had toen de Sovjet-Unie uiteenviel en de Krim daarmee ook een onderdeel werd van de onafhankelijke staat Oekraïne.
Lees bericht...
De eerste (androgyne) mens volgens Genesis & Plato
Over de ontstaansgeschiedenis van de mens als één wezen, mannelijk en vrouwelijk. Volgens Genesis én volgens Aristophanes, opgeschreven door Plato.
Lees bericht...
Velden van weleer – Zingend naar de dodenpoort
Naarmate de jaren verstrijken slaat het defaitisme bij de overlevenden verder toe. Naar een antwoord op de vraag ‘Wat doen we hier eigenlijk?’ wordt niet eens meer gezocht.
Lees bericht...
Ooggetuigen van de Watersnoodramp (1953)
"Kondigt de noodtoestand af, want het komt verkeerd uit, zo houden onze dijken het niet. Er staat iets verschrikkelijks te gebeuren.”
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 5) – 2023

Nieuwe geschiedenisboeken (week 5)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Maak Historiek mede mogelijkUw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft.

Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 45.035 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net