Dark
Light

Rembrandts kleinste schilderij terug in Nederland

Rembrandt & tijdgenoten
Auteur:
2 minuten leestijd
Rembrandt van Rijn, Buste van een bebaarde oude man (1633)
Rembrandt van Rijn, Buste van een bebaarde oude man (1633) - Fotograaf: Evert Elzinga / Hermitage Amsterdam

Het kleinste schilderij dat Rembrandt van Rijn ooit maakte is de komende tijd te zien in de Hermitage Amsterdam. Het werk is opgenomen in de tijdelijke tentoonstelling Rembrandt & tijdgenoten, historiestukken uit The Leiden Collection.

Het schilderijtje uit 1633 heeft een afmeting van 10,6 bij 7,2 centimeter en toont een buste van een bebaarde oude man. Gisteren arriveerde het werk in de Hermitage waar het werd uitgepakt om opgenomen te worden in de tentoonstelling. Hierin zijn vanaf aankomende zaterdag nog vierendertig andere werken van Nederlandse bodem te zien. Allemaal historiestukken. De Hermitage:

“Van Rembrandt wordt vaak gezegd dat hij historieschilderkunst essentieel vond voor het meesterschap van een schilder. Juist in dit genre kan een meester laten zien dat hij excelleert in detaillering, stofuitdrukking, compositie, kleurgebruik en nog veel meer. Historiestukken waren in de zeventiende eeuw moralistische levenslessen waar goden, helden of Bijbelse personages in figureren.”

Rembrandt van Rijn, Buste van een bebaarde oude man (1633)
Rembrandt van Rijn, Buste van een bebaarde oude man (1633), 10.6 x 7.2 cm © The Leiden Collection

Minerva

Centraal in de tentoonstelling staat Rembrandts bekende werk Minerva in haar studeerkamer (1635), een statig schilderij waarop de godin van de wijsheid is afgebeeld. Onder de tentoongestelde werken bevinden zich verder verschillende historiestukken van kunstenaars die rechtstreeks met Rembrandt zijn verbonden, waaronder werken van zijn leermeester Pieter Lastman en leerlingen en navolgers Ferdinand Bol, Arent de Gelder en Carel Fabritius. De tentoonstelling omvat ook diverse historiestukken van kunstenaars die verder vooral bekend zijn om hun genrevoorstellingen en portretten, zoals Frans van Mieris, Caspar Netscher, Godefridus Schalcken en Jan Steen.

Rembrandt van Rijn, Minerva in haar studeerkamer (1635),
Rembrandt van Rijn, Minerva in haar studeerkamer (1635), 138 x116.5 cm © The Leiden Collection

The Leiden Collection werd in 2003 opgericht door de Amerikaanse verzamelaar Thomas S. Kaplan en zijn vrouw Daphne Recanati Kaplan. De collectie bevat inmiddels ongeveer tweehonderdvijftig schilderijen en tekeningen en vertegenwoordigt volgens kenners een van de grootste en belangrijkste verzamelingen van zeventiende-eeuwse Nederlandse schilderijen in particuliere handen. De naam van de collectie verwijst naar Rembrandts geboortestad. De collectie richt zich specifiek op de werken van Rembrandt en zijn volgelingen en…

“…belicht de persoonlijkheden en thema’s die de zeventiende eeuw gedurende vijf generaties vorm gaven.”

De tentoonstelling in Amsterdam loopt van 4 februari tot en met zondag 27 augustus.

Pieter Lastman, David Gives Uriah a Letter for Joab, 1619
Pieter Lastman, David Gives Uriah a Letter for Joab, 1619 © The Leiden Collection
×