Dark
Light

Geboortehuis WIC-bestuurder Kiliaen van Rensselaer opengesteld voor publiek

Auteur:
1 minuut leestijd
Kiliaen van Rensselaers geboortehuis in Hasselt
Kiliaen van Rensselaers geboortehuis in Hasselt (The Vanneau Foundation)

Het geboortehuis van de bekende diamanthandelaar en WIC-bestuurder Kiliaen van Rensselaer (1586-1643) wordt over enige tijd opengesteld voor het publiek. De woning aan de Hoogstraat in Hasselt is recent aangekocht door The Vanneau Foundation die besloten heeft het pand in te richten als expositieruimte.

In een permanente tentoonstelling zal aandacht besteed worden aan de jonge jaren van Kiliaen van Rensselaer in Hasselt. Ook wordt verteld hoe hij in het Amsterdam van de Gouden Eeuw uitgroeide tot een vermogend man, vooral dankzij een goed netwerk in de juwelenhandel.

Van Rensselaer werd grootaandeelhouder en bestuurder van de West-Indische Compagnie (WIC), maar manifesteerde zich met name als kolonisator. Hij was een belangrijke geldschieter van de jonge kolonie Nieuw Nederland waarin hij zelf ook veel land verwierf. Hiermee werd Rensselaerswijck ontwikkeld: een gebied ter grootte van een Nederlandse provincie. Na de nodige tegenslagen werd Rensselaerswijck uiteindelijk een succes. In de tentoonstelling zal ook aandacht besteed worden aan de keerzijden van dit succes voor de inheemse bevolking en de gebruikte slaven.

Killean van Rensselaers geboortehuis
Killean van Rensselaers geboortehuis (The Vanneau Foundation)

Peregrinus van Barmentlo

De nieuwe eigenaar wil een deel van het gebouw ook inrichten voor een tentoonstelling over Peregrinus van Barmentlo. Hij was in 1481 één van de allereerste boekdrukkers in Nederland. De drukkerij stond op dezelfde plek als het aangekochte pand. Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer Van Rensselaers geboortehuis de deuren opent voor het publiek. De stichting mikt op 2024.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×