Dark
Light

Nieuwe reeks televisieprogramma Verborgen verleden

3 minuten leestijd
De gebroeders Anker tijdens de opnames van 'Verborgen Verleden'
De gebroeders Anker tijdens de opnames van 'Verborgen Verleden' - NTR

In 2023 zijn acht nieuwe afleveringen te zien van het populaire televisieprogramma Verborgen verleden, waarin bekende Nederlanders op zoek gaan naar hun familiegeschiedenis. De nieuwe reeks start met de Friese advocatenbroers Hans en Wim Anker.

Verborgen verleden is gebaseerd op het Britse format Who do you think you are? en wordt al jaren uitgezonden door de NTR. In de nieuwe reeks zijn weer acht Nederlanders te zien die de deur achter zich dichttrekken zonder dat ze weten waarheen precies de reis hen zal voeren. Met de makers van de serie beginnen ze aan een reis door de eigen familiegeschiedenis. Het programma is inmiddels toe aan het zestiende seizoen. Het programma werkt nauw samen met het CBG Centrum voor familiegeschiedenis en verschillende archieven en historische centra.

Informatie over de komende afleveringen:

 • Aflevering 18 februari: De gebroeders Hans en Wim Anker

  Voor het eerst bij Verborgen verleden gaan er twee mensen op zoek naar hun familiegeschiedenis: De tweelingbroers en advocaten Hans en Wim Anker. In Verborgen verleden gaan ze op zoek naar het verhaal rondom de zelfdoding van hun opa en stuiten op onbekende details. Wat volgt is een reis naar het verleden van zeevaarders, slavenkassen en een koninklijke tragedie. Het is een bewogen reis vol verdriet, avontuur én, natuurlijk, het recht.

 • Aflevering 25 februari: Carice van Houten

  Actrice Carice van Houten gaat op een emotionele reis in haar Verborgen verleden. Ze is geboeid door de Schotse wortels van haar vader en oma. In Edinburgh hoopt ze antwoord te vinden op een prangende vraag: wie was de mysterieuze oma van haar oma? Welk lot heeft haar gevormd? En, vraagt Carice zich af, in hoeverre werken voorouderlijke trauma’s eigenlijk door in het heden?

 • Aflevering 4 maart: Lilianne Ploumen

  ‘Je bent niet meer, maar ook zeker niet minder dan een ander,’ zei de moeder van voormalig PVDA-leider en dochter van de melkboer, Lilianne Ploumen, altijd. Op haar reis in de familiegeschiedenis ontmoet Lilianne onafhankelijke, hardwerkende vrouwen. Ze beseft eens te meer hoe sterk zij en haar voorouders verbonden zijn met het Limburgse landschap en de Limburgse ziel. Maar wie is toch die wereldberoemde Europese voorvader van Lilianne, die net als zij Limburgs sprak?

  Lilianne Ploumen tijdens de opnames van 'Verborgen Verleden'
  Lilianne Ploumen tijdens de opnames van ‘Verborgen Verleden’ – NTR
 • Aflevering 11 maart: Daan Schuurmans

  Acteur en verteller van het geschiedenisprogramma Het verhaal van Nederland, Daan Schuurmans, duikt nu in zijn eigen verleden. Daan is vooral benieuwd naar de moeder van zijn vader, zijn oma Maria, die hij nooit heeft gekend. Daarna voert de familiegeschiedenis Daan verder naar het Rotterdam van de oorlogsjaren en een stel reislustige avonturiers.

 • Aflevering 18 maart: Dione de Graaff

  Sportpresentator Dione de Graaff groeide op in een klein gezin met haar vader en moeder. Tot haar blijde verrassing ontdekt ze een veelzijdige geschiedenis en een grote familie met een heuse patriot en een schrijver. Op een reis die haar voert van het platteland van Drenthe naar Terschelling en het hart van de wielerwedstrijden: België.

 • Aflevering 25 maart: Joep van Deudekom

  ‘Mijn vader is een foto,’ zingt cabaretier en presentator Joep van Deudekom. Zijn vader stierf toen Joep 6 was en hij wil heel graag de foto verder inkleuren. Wat deed deze kruidenierszoon in Indië en hoe zagen zijn dagen eruit? Joeps ondernemende voorouders reisden tot ver over de grenzen.

 • Aflevering 1 april: Joke Bruijs

  Actrice en zangeres Joke Bruijs duikt in haar Verborgen verleden. De schrille armoe die Joke zelf heeft gekend was ook haar voorouders niet vreemd. Joke hoort over de tragische lotgevallen van haar voorouders, die zich echter wel altijd, ook op het slagveld, staande wisten te houden en door wisten te zetten. En gelukkig is er natuurlijk altijd de troost van de muziek.

 • Aflevering 8 april: Edson da Graça

  Presentator en komiek Edson da Graça gaat op zoek naar zijn Verborgen verleden. Hij reist af naar Kaapverdië, waar zijn wortels liggen. Zijn vader was een buitenechtelijk kind, maar wie was dan diens vader? Lukt het Edson zijn opa te vinden en de lang verloren familie? En in hoeverre is de woelige geschiedenis van Kaapverdië – van slavernij, handel en migratie – verbonden met Edsons eigen familiegeschiedenis?

Tekst NTR

De afleveringen van Verborgen verleden zijn vanaf 18 februari wekelijks te zien op NPO 2 om 20.40 uur.

×