Gijzeling in Deil

/
3 minuten leestijd

Pantserwagen die tijdens de gijzeling werd ingezet
Twee criminelen, Daan Denie uit Den Haag en Johan Brouwers uit Den Bosch, overvallen op maandag 29 januari 1973 een postagentschap in een sigarenwinkel in Den Bosch. Zodra ze bijna 16.000 gulden hebben weten te bemachtigen nemen de overvallers de benen.

Behalve contanten nemen de overvallers ook een serie waardevolle postzegels en een doos sigaren mee.

Onhandig

De politie is het duo al snel op het spoor. Erg handig gingen de overvallers dan ook niet te werk. Hun vluchtauto komt namelijk op een verkeersplein in het Gelderse Deil zonder benzine te staan. Het duo verlaat de auto hierop en loopt met een jerrycan naar een tankstation. Ondertussen vindt de politie de auto langs de weg. Agenten weten al snel dat het de auto van de overvallers is. Op de achterbank ligt namelijk de buit van de overval.

Als de overvallers terugkeren van het tankstation zien ze agenten bij hun auto staan en nemen ze snel de benen. Om uit handen van de politie te blijven gijzelen de overvallers een boerengezin in het Gelderse Deil. Het is de eerste keer dat in Nederland gewapende overvallers overgaan tot gijzeling.

De gijzelnemers zijn geen onbekenden voor de politie. Enkele maanden voor de overval in Den Bosch ontsnapten ze uit de gevangenis in Scheveningen.

Omsingeling

In de boerderij in Deil bevinden zich op het moment dat de twee overvallers arriveren drie personen. Boer Smits, zijn vrouw en zijn dochter. De politie weet al snel dat de gijzelaars zich in de boerderij bevinden en besluit tot omsingeling over te gaan.

De gijzeling duurt in totaal 28 uur. Omdat de gijzelnemers zwaar bewapend zijn worden er honderd goed bewapende politieagenten rond de boerderij in stelling gebracht. Daarnaast worden er twee pantserwagens van het regiment Van Heutsz uit Den Bosch naar de boerderij gebracht. Het is de bedoeling dat deze pantserwagens een demotiverend effect hebben op de gijzelnemers. Na de gijzeling laait er een discussie op over het gebruik van deze pantserwagens. Volgens sommigen hadden de pantserwagens de zaak onnodig geprovoceerd. Een procureur-generaal liet kort na de gijzeling echter weten dat deze zonder de pantserwagens niet zo snel tot een eind was gekomen.

Bericht over het einde van de gijzeling in De Waarheid van 31 januari 1973 (KB)

Na 26 uur onderhandelen verlaten de gijzelnemers de boerderij. Dit samen met de moeder van Daan Denie, een advocaat en een ongewapende rechercheur die hen in een Mercedes naar het ouderlijk huis van Daan in Den Haag brengt. Daan mag hier afscheid nemen van zijn familie. Voorafgaand aan dit afscheid heeft de politie de Haagse woning bezocht en gecontroleerd of er wapens aanwezig zijn. De politie laat in de woning enkele rechercheurs achter die een oogje in het zeil moeten houden als Daan afscheid neemt van zijn familie.

Als overvaller Daan in de woning arriveert en ziet dat er rechercheurs aanwezig zijn wordt hij woedend en bedreigt hij hen met een mes. Voor de politie is dit de druppel. Rond 20.00 uur dwingen agenten de gijzelnemers na gebruik van traangas en granaten tot overgave.

Kort na de gijzeling wordt in Nederland de Bijzondere Bijstandseenheid (BBE) opgericht. Deze eenheid, die momenteel de Unit Interventie heet, valt onder de Dienst Speciale Interventies (DSI). Deze treedt bijvoorbeeld op als arrestatieteam of om een gijzeling te beëindigen.

Stockholmsyndroom

Tegen de overvallers wordt een gevangenisstraf van tien jaar geëist. Ze worden tot zeven jaar veroordeeld. Opvallend is dat de boerin die door het duo gegijzeld werd, Gerritje Smits, het tijdens de rechtszitting voor Daan en Johan opneemt. Ze zegt dat het goede jongens zijn en geeft hen zelfs een kus. Hoewel dit opvallend is, is het geen unieke situatie. Het komt vaker voor dat gegijzelden tijdens een gijzeling warme gevoelens ontwikkelen voor de gijzelaars. Dit wordt ook wel het Stockholmsyndroom genoemd naar aanleiding van een gijzeling in Stockholm (1973) toen ditzelfde gebeurde.


Bron:
* geldersarchief.nl
* zeelandnet.nl (foto)
Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eerder gepubliceerd

Slag bij Zwartewaal (1351)

Hierna verschenen

Anna Karenina (1997)

0
Reageren op dit bericht?x