De nieuwsbrief van Historiek (week 10). Met artikelen over de piramide van Cheops, een ingrijpende Turkse belasting, een VOC-proces op Ambon & veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (10/2023) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
De controversiële Ambonse Moord (1623)

De controversiële Ambonse Moord (1623)

Op 9 maart is het precies 400 jaar geleden dat eenentwintig mannen, waaronder tien Engelsen, op last van een geïmproviseerd VOC-tribunaal werden onthoofd. De mannen zouden zich schuldig hebben gemaakt aan een complot om het Nederlandse fort op Ambon en uiteindelijk de hele regio in bezit te nemen. De rechtszaak en met name de snelle executie van de vermeende samenzweerders hield de gemoederen hierna flink bezig. Lees artikel

De ontdekking van André Hazes (1959)
André Hazes wordt ontdekt op 5 mei 1959 in de Albert Cuypstraat als hij daar zingt om genoeg geld te verdienen voor een mooi schort voor zijn moeder, die de volgende dag jarig is. ‘Jij zingt zo een paar piek bij elkaar,’ moedigt de aardappelboer hem aan.
Lees bericht...
Beelden gemaakt van meterslange tunnel in piramide van Cheops
Waar de twee meter hoge tunnel voor werd gebruikt is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk moest hij het gewicht op de hoofdingang van het grafmonument verminderen. Deze bevindt zich circa zeven meter onder de tunnel.
Lees bericht...
‘Van Leeuwenhoeks microscoop veranderde de wereld’
Met een tentoonstelling over de ontdekking en invloed van de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek, trapt Rijksmuseum Boerhaave volgende maand het landelijke Antoni van Leeuwenhoek Jaar af.
Lees bericht...
Geloofde Hitler in de Protocollen van de wijzen van Zion?
Een van de bekendste vervalsingen uit de wereldgeschiedenis is een geschrift met de mysterieuze naam Protocollen van de wijzen van Zion. Het is een opsomming van 24 protocollen waaruit zou blijken dat de Joden uit zijn op wereldheerschappij. Geloofde Hitler in de authenticiteit van dit geschrift?
Lees bericht...
Venus van Brassempouy – Ivoren beeldje uit het laat-paleolithicum
De Venus van Brassempouy (ook wel de Dame van Brassempouy) is de naam van een ivoren beeldje van circa 25.000 jaar oud. Het beeldje bevat de oudst bekende realistische afbeelding van een menselijk gezicht.
Lees bericht...
Een standbeeld in Charlottesville en segregatie in Amerika tijdens het interbellum
Het standbeeld van Robert E. Lee, tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog een generaal uit het zuiden, stond tot 2021 onberoerd in Charlottesville, Virginia, tot hij onder toezicht van de internationale pers (en vele iPhones) werd verwijderd. Het wegnemen van het standbeeld was eerst en vooral een symbolisch gebaar en een pleidooi voor een meer inclusief verleden.
Lees bericht...
De eerste tekeningen van de dodo (1601)
De dodo zou de komst van Europese schepen, en de mensen en dieren die deze meebrachten, niet lang overleven. De vogel lijkt geen vluchtinstinct te hebben gehad en liet zich daarom niet alleen gemakkelijk tekenen, maar ook vangen door Europese zeelieden.
Lees bericht...
De relatie tussen de twee VVD-oprichters was niet best
De relatie tussen VVD-oprichters Dirk Stikker en Pieter Oud was niet al te best. Ze werd gekenmerkt door voortdurend geruzie. Scheldpartijen over en weer bleven daarbij niet uit.
Lees bericht...
Onbekende moai gevonden in lagune op Paaseiland
Op Paaseiland is een tot nu toe onbekende moai gevonden. Het stenen beeld werd aangetroffen in een deels drooggevallen lagune op het Polynesisch eiland in de Grote Oceaan.
Lees bericht...
Hoe Turkije de economische macht van niet-moslims aan banden legde
Met de eenmalige Eigendomsbelasting van 1942 besloten Turkse staatsmannen minderheden in het land financieel uit te buiten, ten gunste van Turkse moslims.
Lees bericht...
Driedelige documentaire over veelbesproken lading uit het Palmhoutwrak
De ontdekking van de rijke schatten uit het zogeheten Palmhoutwrak bij Texel zorgde de afgelopen jaren voor aardig wat problemen of uitdagingen. Een lid van de duikclub verzucht in de documentaire: "Het wrak is een vloek geworden".
Lees bericht...

Uit ons archief:

Zo klonk het Oudnederlands in de elfde eeuw
Historisch taalkundige Peter-Alexander Kerkhof heeft een reconstructie gemaakt van het Oudnederlands zoals dat rond de elfde eeuw in grote delen van het huidige Nederland werd gesproken.
Lees bericht...
De Huik – ‘De Nederlandse boerka’
Wie een huik droeg die het gelaat vrijwel volledig bedekte, kwam soms in de problemen. Net als tegenwoordig gold er vroeger namelijk soms een verbod op gezichtsbedekkende kleding.
Lees bericht...
Er was eens… een Franse tekenfilmmaker
Wie kind was in de jaren tachtig, herinnert zich misschien een tekenfilmserie over het menselijk lichaam: "Er was eens...de Mens".
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 10) – 2023

Nieuwe geschiedenisboeken (week 10)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Maak Historiek mede mogelijkUw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft.

Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 45.720 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net