Dark
Light

Driedelige documentaire over veelbesproken lading uit het Palmhoutwrak

“Het wrak is een vloek geworden”
2 minuten leestijd
De veelbesproken japon uit het Palmhoutwrak
De veelbesproken japon uit het Palmhoutwrak - © ntr

Texelse sportduikers haalden in 2014 honderden kostbare voorwerpen uit een scheepswrak in de Waddenzee. Leren boekbanden, gouden gebruiksvoorwerpen en als klapstuk een unieke zeventiende-eeuwse gouden jurk in zeer goede staat. De ontdekking zet de wetenschap voor raadsels en de betrokkenen voor moeilijke keuzes. Wie heeft recht op de vondsten: de sportduikers, een lokaal museum of het Rijk? En wat gaat er met de rest van de schatten in het Palmhoutwrak gebeuren, nu die dreigen weg te spoelen?

Duikers in actie
Duikers in actie – © ntr
Deze en andere vragen staan centraal in de driedelige documentaire De Jurk en het Scheepswrak die volgende maand wordt uitgezonden door de NTR.

Waar de duikers hun illegale schatten het liefst op het eiland hielden, reageerden wetenschappers geschokt op de manier waarop zij met de vondsten omgingen. En daarnaast wil de provincie Noord-Holland ook wel iets terug voor de miljoenen euro’s die ze investeerden in onderzoek naar de voorwerpen. De directeur van het Texelse museum Kaap Skil, waar de vondsten van duikers en jutters van oudsher tentoon worden gesteld, schippert tussen beide partijen en heeft intussen zelf ook enorme ambities. Zij heeft de duikers beloofd dat de jurk terugkomt naar het eiland, maar kan het kwetsbare textiel daar eigenlijk wel verantwoord tentoongesteld worden?

De ontdekking van de rijke schatten uit het zogeheten Palmhoutwrak bij Texel zorgde de afgelopen jaren kortom voor aardig wat problemen of uitdagingen. Een lid van de duikclub verzucht in de documentaire: “Het wrak is een vloek geworden”.

Textielonderzoek, still uit de documentaire ‘De Jurk en het Scheepswrak’
Textielonderzoek, still uit de documentaire ‘De Jurk en het Scheepswrak’ – © ntr

Achtbaan

De documentaire is geregisseerd door Arnold van Bruggen, zelf een Texelaar. De programmamaker:

Het maken van deze documentaireserie is vanaf de eerste draaidag in 2016 een achtbaan geweest. Alles begon met enorme verwondering over die schitterende jurk en de andere vondsten. Dat er kleding zo gaaf uit die modderige Waddenzee kan komen! Maar zoals het een schat betaamt, laat ook de jurk een spoor van conflict en ellende na. Voor sommige mensen is die zelfs een vloek geworden. Ik neem de kijker graag mee in deze turbulente ontwikkelingen. De serie is nu klaar, maar een groot deel van het wrak ligt nog gewoon in de zeebodem. Ik hoop op niets anders dan dat dat snel wordt geborgen. Er liggen nog fantastische schatten in de Waddenzee!

De Jurk en het Scheepswrak wordt uitgezonden op 3, 10 en 17 april om 22:20 uur op NPO2. Naast de tv-uitzendingen is ook een vijfdelige podcast ontwikkeld waarin de vraag centraal staat van wie de jurk uit het wrak kan zijn geweest.

Trailer van de docu-serie:

×