Maand van de geschiedenis
Dark
Light

Venus van Brassempouy – Ivoren beeldje uit het laat-paleolithicum

1 minuut leestijd
Voor- en zijaanzicht van de Venus van Brassempouy
Voor- en zijaanzicht van de Venus van Brassempouy

De Venus van Brassempouy (ook wel de Dame van Brassempouy) is de naam van een ivoren beeldje van circa 25.000 jaar oud. Het beeldje bevat de oudst bekende realistische afbeelding van een menselijk gezicht.

Venus van Brassempouy
Venus van Brassempouy
Hoewel gesproken wordt van de Venus van Brassempouy zijn lang niet alle onderzoekers er tegenwoordig van overtuigd dat hier inderdaad een vrouw is afgebeeld. Met een hoogte van 3,65 centimeter is het beeldje relatief klein. Het ivoor is afkomstig van een slagtand van een mastodont of mammoet. Het kleine object werd in in 1894 ontdekt in de Grotte du Pape, een prehistorische grot bij Brassempouy, in het zuidwesten van Frankrijk. Het lijkt erop dat het ooit onderdeel uitmaakte van een groter beeld. Vlakbij werden resten van acht andere menselijke figuren aangetroffen.

Qua uiterlijk vallen de diepliggende ogen, brede neus en lange hals op. De mond is niet afgebeeld. In vergelijking met de Venus van Willendorf (waarschijnlijk het bekendste voorbeeld van kunst van oude jagersvolken) is het figuur veel realistischer weergegeven. Het lijkt erop dat het haar van de afgebeelde persoon gevlochten is of dat de persoon een kap met geometrische versiering over het hoofd draagt.

Kwetsbaar

De Venus van Brassempouy maakt onderdeel uit van de collectie van het Musée des Antiquités Nationales in Saint-Germain-en-Laye, iets ten westen van Parijs. Vanwege de kwetsbaarheid wordt het daar niet permanent tentoongesteld. Om het publiek toch een goede indruk te geven van de bijzondere vondst uit het laat-paleolithicum zijn er verschillende afgietsels gemaakt.

Boek: Mevrouw Sapiens. De vrouw in de prehistorie

Bronnen

-Algemene kunstgeschiedenis – Hugh Honour & John Fleming (Meulenhoff, 2000) p.35-36
-https://www.atlasobscura.com/places/the-venus-of-brassempouy
-https://en.wikipedia.org/wiki/Venus_of_Brassempouy

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (48.314 actieve abonnees)

"Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief."

Meer informatie