Historiek Online geschiedenismagazine
Vrijwel intact 17e-eeuws Nederlands fluitschip ontdekt

Vrijwel intact 17e-eeuws Nederlands fluitschip ontdekt

In de Finse Golf is op 85 meter diepte een bijna volledig intact zeventiende-eeuws fluitschip ontdekt. Het is vermoedelijk een handelsschip van Nederlandse origine. Lees artikel


- advertentie- Bestel geschiedenisboeken in onze winkel
Gouden Koets gaat naar museum
De Gouden Koets is volgend jaar niet te zien tijdens de traditionele rijtoer door Den Haag op Prinsjesdag. Na afronding van een restauratie, die in 2016 begon, wordt de koets tentoongesteld in het Amsterdam Museum.
Lees meer...
Hoe zag een Gallisch dorpje eruit?
Laten we eerlijk zijn: u denkt niet werkelijk dat een Gallisch dorpje er uitzag zoals in Asterix. Maar goed, hoe zag zo’n Gallisch dorp er dan wél uit?
Lees meer...
Tweede Italiaans-Ethiopische Oorlog (1935-36)
De door de Italianen opgezette rooftocht in Noord-Afrika is zonder twijfel de heetste aardappel die de Volkenbond op haar bordje heeft gekregen.
Lees meer...
Indra Kamadjojo - De eeuwige ‘Oosterling’
Leo Broekveldt werd geboren in Nederlands-Indië als zoon van een Indische moeder en een uit Nederland afkomstige hoge ambtenaar. ‘Leetje’ vertrok als puber naar Den Haag, studeerde rechten, maar koos voor een leven als revuedanser. In de jaren dertig groeide hij uit tot een internationaal bekende podiumartiest: Indra Kamadjojo.
Lees meer...
Louise Michel, een leven voor sociale rechtvaardigheid
Altijd droeg ze een zwarte jurk met als enige toemaatje een rode roos. Zwart-rood, niet toevallig de kleuren van het anarchisme. En een overtuigde anarchiste was de Franse Louise Michel (1830-1905).
Lees meer...
Maarten van Rossum - De beruchte veldheer
De veldheer Maarten van Rossum, ook wel Maarten van Rossem of Marten van Rossem genoemd, geldt als een van de meest beruchte legeraanvoerders uit de Nederlandse geschiedenis. In dienst van de hertog van Gelre liet hij tijdens militaire campagnes een spoor van vernieling achter.
Lees meer...
Middeleeuwse Brusselaars geplaagd door diarree
Tussen de veertiende en zeventiende eeuw hadden veel inwoners van Brussel geregeld last van hevige diarree.
Lees meer...
Begin van de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1945-'47)
Na de Tweede Wereldoorlog riep Soekarno op 17 augustus 1945 in Jakarta de onafhankelijkheid van Indonesië uit. Daarmee was het koloniale Nederlands-Indië verleden tijd. Maar Nederland erkende de Republik Indonesia niet.
Lees meer...
Arturo Barea - Spaanse journalist en schrijver
De Spaanse journalist en schrijver Arturo Barea verliet zijn geboorteland aan het eind van de Spaanse Burgeroorlog, toen Francisco Franco aan het bewind kwam. Hij maakte hierna literair gezien naam met een autobiografische trilogie over zijn jeugdjaren, zijn diensttijd in Marokko en het verlies van de Burgeroorlog.
Lees meer...
Waarom noemen we Engelse soldaten 'Tommies'?
Tijdens zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog werden Engelse soldaten vaak Tommies genoemd. Deze bijnaam danken de soldaten volgens de overlevering aan een veldslag die eind achttiende eeuw bij het Brabantse plaatsje Boxtel werd geleverd.
Lees meer...
Wat is een alkoof? - Betekenis en herkomst
In oude boeken kom je het woord alkoof nog wel eens tegen. Wat is dat precies, zo’n alkoof? En waar komt het woord eigenlijk vandaan?
Lees meer...
Japanse propagandafilms (1941-1945) gedigitaliseerd
Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft een collectie Japanse propagandafilms uit de Tweede Wereldoorlog online toegankelijk gemaakt. De films werden gebruikt als propaganda in voormalig Nederlands-Indië, dat van 1942 tot 1945 werd bezet door Japan.
Lees meer...
De Slag om Saipan (1944)
Op 15 juni 1944 barstte in de Stille Oceaan onder de codenaam “Operatie Forager” de strijd los om Saipan, een eiland in de noordelijke Marianenarchipel, te veroveren.
Lees meer...
Rwanda, het land van de Duizend Geheimen
Veertien jaar na de Rwandese genocide begint de zeventienjarige Maridadi vragen te stellen bij haar verleden – en vooral bij haar moeders dood tijdens deze inktzwarte periode.
Lees meer...
Vliegende en kijvende Hollanders
Anthony Fokker en Albert Plesman konden maar moeizaam met elkaar opschieten. Helaas waren ze tot elkaar veroordeeld. Samen legden ze de basis voor de burgerluchtvaart in Nederland.
Lees meer...
Gezonken nazi-kruiser 'Karlsruhe' gevonden bij Noorwegen
Voor de Noorse kust, op bijna vijfhonderd meter diepte, is het wrak van de nazi-kruiser Karlsruhe gevonden. In april 1940 nam het schip deel aan de invasie van Noorwegen.
Lees meer...
Bestrijding van CP en CD in de rechtszaal
De strafrechtelijke vervolging van de CP en CD voor rassendiscriminatie en/of groepsbelediging kwam in de jaren tachtig slechts langzaam op gang. Het Openbaar Ministerie aarzelde lang voordat het vervolging instelde.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken

Nieuwe geschiedenisboeken

Een overzicht van nieuw verschenen of besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 32.651 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net